Het team van Sauber heeft een nieuwe eigenaar. De Zwitserse investeringsmaatschappij Longbow Finance heeft de renstal overgenomen.

Dat is door het team zelf bekendgemaak. “Teambaas Monisha Kaltenborn en ik hebben dinsdag een deal ondertekend die de toekomst van Sauber veilig heeft gesteld”, vertelt oprichter en voormalig grootaandeelhouder Peter Sauber.

“Ik ben er er blij mee dat mijn dappere beslissing om het team terug te kopen (nadat de toenmalige eigenaar BMW er eind 2009 vanaf wilde, red.)  en zo de fabriek in Hinwil open te houden, correct is gebleken”, vervolgt Peter Sauber, die als gevolg van de verkoop met pensioen zal gaan.

Formula One World Championship 2015, Round 12, Italian Grand Prix, Monza, Italy, Sunday 6 September 2015 - L to R): Monisha Kaltenborn (AUT) Sauber Team Principal with Peter Sauber (SUI) Sauber President of the Board of Directors.

Teambaas en ceo Kaltenborn (links) met de vertrekkende oprichter Peter Sauber.

‘Perfecte partner’
De dagelijkse leiding lag sowieso al in handen van teambaas en ceo Kaltenborn en dat zal zo blijven. Ook gaat het team onder de naam Sauber verder. Wel zal Pascal Picci, de ceo van Longbow Finance, vanaf heden fungeren als bestuursvoorzitter van de Sauber-groep, waar het Formule 1-team onder valt.

“We zijn er volledig van overtuigd dat Longbow de perfecte partner is om ons team weer competitief te maken”, laat Kaltenborn weten. “Dit is de best mogelijke oplossing voor onze medewerkers, partners, leveranciers, de fabriek in Hinwil en de autosport in Zwitserland”, voegt ze daar nog aan toe.

Longbow Finance heeft zich als nieuwe eigenaar ten doel gesteld het kwakkelende Sauber financieel stabiel te maken en wil ‘een basis leggen voor een succesvolle sportieve toekomst’.

Peter Sauber kocht zijn team eind 2009 terug van BMW, dat het medio 2005 had overgenomen, maar er na enkele jaren weer vanaf wilde. Sauber hield de laatste jaren twee derde van de aandelen in bezit, terwijl Kaltenborn één derde in handen had. Sinds dinsdag is Longbow de enige eigenaar.