Het duurde bijna vier uur en er waren twee rode vlaggen en talloze neutralisaties voor nodig, maar Marcus Ericsson heeft de Indycar-race in Nashville gewonnen. Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout haalde de finish niet.

Ericssons overwinning – zijn tweede van het jaar – valt op zijn minst een verrassing te noemen, want de Zweed was vroeg in de race bij een botsing met Sébastien Bourdais betrokken. Ericsson kreeg daar een penalty voor, maar alle neutralisaties hielden hem in de running voor de zege. De eerste rode vlag, nodig nadat er in de smalle straten van Nashville een opstopping van zo’n acht foto’s ontstond, kon daarbij ook geen kwaad.
(tekst loopt door onder de video)

https://www.youtube.com/watch?v=nYY7Avu-4sI&t=332s

Voor Van Kalmthout betekende die spontane filevorming overigens het begin van het einde, want hij zat er buiten zijn schuld om middenin. De Nederlander kreeg daarbij een flinke tik op zijn achterwielophanging en verloor ook na de herstart nog veel tijd in de pits. Hij kon wel weer naar buiten, maar raakte in rondje 31 van de 80 de bandenstapels. De neutralisatie en pitstopreeks die daarop volgde, bracht Ericsson op kop.

Lees ook: Indycar: ‘Veel belangstelling’ voor Van Kalmthout: ‘Maar voel me goed bij ECR’

Van Kalmthouts auto werd daarna gerepareerd, maar de Nederlander moest een aantal ronden later alsnog opgeven. Vooraan ging de strijd inmiddels tussen Ericsson, de van pole vertrokken Colton Herta en titelverdediger Scott Dixon. De talloze incidenten – de pace car moest negen keer uitrukken – maakten een echte uitputtingsslag van de race. Uiteindelijk haalden maar achttien van de 27 coureurs de finish.

Late herstart

Herta, lange tijd dé kanshebber voor de zege, schakelde zichzelf vervolgens twee ronden voor het einde uit. Ericsson reed daarna na de late herstart verder onbedreigd naar de zege. Teamgenoot Dixon werd tweede, James Hinchcliffe derde. Alex Palou, de leider in het kampioenschap, finishte als zevende. Palou staat in het kampioenschap 42 punten voor op Dixon. Van Kalmthout is van de achtste naar de negende plek gezakt.

Podcast: Marcus Ericsson: ‘Indycar is meer old school dan de F1’

(Klik hier voor Spotify, iTunes of Google podcast)

In FORMULE 1 nr. 10 lees je alles over de titelstrijd tussen Mercedes en Red Bull. FORMULE 1 nr. 10 ligt nu in de winkel en bij abonnees op de mat. Klik hier om het nieuwe magazine te bestellen! Gebruik code GRATIS voor gratis verzending.