Na maanden van speculatie – en toenemende geruchten – is het nu officieel: Mattia Binotto is de nieuwe teambaas van Ferrari. Maurizio Arrivabene is door de Scuderia bedankt voor bewezen diensten.

Ferrari is tot deze beslissing gekomen na ‘uitgebreide discussies’ tussen het Formule 1-team en de top van Ferrari’s eigen management, zo schrijft het in een statement. Arrivabene stond sinds het najaar van 2014 aan het roer bij het Italiaanse team en wordt bedankt voor zowel zijn ‘onvermoeibare inzet en toewijding’ als hoe hij Ferrari de afgelopen vier jaar steeds competitiever heeft helpen maken.

Binotto (links) en Arrivabene.

Binotto, tot voorheen technisch directeur, neemt per direct de rol van teambaas over. De promotie van de Zwitser hing al langer in de lucht: het rommelde al maanden binnen Ferrari, en naar verluidt ook tussen Arrivabene en Binotto. Voormalig Ferrari-president Sergio Marchionne zou ook al van zins zijn geweest Binotto teambaas te maken, maar het plan werd tijdelijk op de lange baan geschoven na Marchionne’s overlijden afgelopen juli.

Lees ook: Het rommelt bij Ferrari: machtsstrijd tussen topmannen

Ferrari’s nieuwe management, onder leiding van CEO Louis Camilleri en bestuursvoorzitter John Elkann, heeft het plan nu toch doorgezet. Wellicht speelde hierbij mee dat de hoog aangeschreven Binotto – die eerst naam maakte als chef van Ferrari’s motorafdeling, alvorens in 2016 technisch directeur te worden – door andere teams zou zijn begeerd en doorgaan met Arrivabene een mogelijk vertrek van Binotto zou hebben betekend.

Onder Arrivabene won Ferrari in vier seizoenen veertien Grands Prix. Na een teleurstellend 2016 werd het in 2017 én 2018 tweede bij de teams. Sebastian Vettel werd de afgelopen twee jaar tweede bij de coureurs. In 2019 krijgt Vettel Ferrari’s kroonprins Charles Leclerc, afkomstig uit het juniorprogramma, als teamgenoot. Leclercs komst was ook een wens van Marchionne, die zo – hoe wrang het ook klinkt – letterlijk over het graf heen regeert.

Lees ook: Voormalig Ferrari-topman Marchionne overleden