Voormalig Ferrari- en Fiat Chrysler Automobiles-topman Sergio Marchionne is overleden. Marchionne werd afgelopen weekend al wegens gezondheidsredenen vervangen aan het hoofd van beide autoconcerns.

Marchionne, 66, trad in het najaar van 2014 aan als president en CEO van Ferrari, een functie die hij combineerde met die van CEO bij Fiat Chrysler Automobiles (FCA). Het was aanvankelijk ook Fiat waar de Canadese Italiaan naam maakte: hij wordt gezien als de man die de Italiaanse automaker begin deze eeuw uit het slop trok, terwijl hij een hoofdrol speelde bij Fiats fusie met Chrysler in 2014.

Afgelopen week kwam naar buiten dat het niet goed ging met Marchionne’s gezondheid, als gevolg van complicaties na een operatie aan zijn schouder. Zaterdag werd hij om die reden ook al vervangen aan het roer van zowel Ferrari als FCA.

Bij Ferrari heeft John Elkann de rol van bestuursvoorzitter overgenomen en is Louis Camilleri voorgedragen als CEO. Mike Manley, afkomstig van dochteronderneming Jeep, neemt bij FCA de taken van Marchionne over.

In een reactie op het overlijden van Marchionne heeft Elkann, de kleinzoon van voormalig Fiat-kopstuk Gianni Agnelli, zijn verdriet uitgesproken en steun betuigd aan de familie van Marchionne. “Het beste wat we kunnen doen om de nagedachtenis aan Sergio te eren is voortborduren op zijn nalatenschap. Mijn familie en ik zijn eeuwig dankbaar voor wat hij heeft betekend.”