Sergio Marchionne is om gezondheidsredenen vervangen als CEO en bestuursvoorzitter van Ferrari. Zijn rol als CEO van Fiat Chrysler Automobiles is eveneens door een opvolger overgenomen.

Dat hebben beide automakers in aparte persverklaringen naar buiten gebracht. Marchionne (66) is als gevolg van ‘onverwachte complicaties als gevolg van een operatie’ niet in staat door te werken bij de concerns.

Marchionne’s dubbele positie aan het roer van Ferrari wordt door twee personen overgenomen. John Elkann, de kleinzoon van de voormalige Fiat-topman en -grootaandeelhouder Gianni Agnelli, neemt de rol van bestuursvoorzitter over. Elkann was al bestuursvoorzitter van Fiat Chrysler Automobiles.

In zijn nieuwe rol als Ferrari-topman heeft Elkann gelijk Louis Camilleri voorgedragen als nieuwe Ferrari-CEO. Camilleri is een voormalig topman van het Amerikaanse voedselbedrijf Kraft en sigarettenmaker Philip Morris, wat al decennia een sponsor van Ferrari is.

Ferrari’s F1-toekomst
Of de vervanging van Marchionne effect gaat hebben op de koers die Ferrari in de Formule 1 vaart, is afwachten. Marchionne was sinds het najaar van 2014, toen hij het stokje als Ferrari-president overnam van Luca di Montezemolo, zeer hands-on betrokken bij de Scuderia. Tevens onderhield hij een nauwe werkrelatie met teambaas Maurizio Arrivabene. Marchionne heeft zich verder steevast hard en vaak kritisch opgesteld wat betreft de toekomstplannen en -visie van eigenaar Liberty Media voor de Formule 1. Hij heeft zelfs gedreigd Ferrari uit de Formule 1 terug te trekken.

Bij Fiat Chrysler Automobiles is Mike Manley aangesteld als vervanger van Marchionne. Hij is afkomstig van dochteronderneming Jeep. Zowel Ferrari als Fiat Chrysler Automobiles meldt ‘met veel droefheid’ dat Marchionne niet meer in functie is. “Onze gedachten zijn bij Sergio en zijn familie. We zijn zeer dankbaar voor de buitengewone bijdrage die hij aan Ferrari heeft geleverd”, schrijft Ferrari.