Haas treedt in 2016 bij haar debuut in de Formule 1 aan met Romain Grosjean als één van haar coureurs. De Amerikaanse renstal heeft bevestigd dat de Fransman de overstap maakt van Lotus.

Dat Grosjean in 2016 voor Haas rijdt, was al enige weken het slechtst bewaarde geheim in de Formule 1. Tijdens een persconferentie in Kannapolis, North Carolina, heeft Haas Grosjean nu ook officieel gepresenteerd. Hij is daarmee de eerste coureur die het Amerikaanse team heeft vastgelegd.

Gene Haas, eigenaar en naamgever van de renstal, is zeer content dat hij de ervaren Grosjean heeft weten te strikken, want hij is er duidelijk over geweest dat hij een coureur met recente Formule 1-ervaring wilde hebben. “Romains komst past dus binnen onze strategie voor de lange termijn.”

“We wilden een ervaren coureur om team te leiden in 2016 en Romain doet al een tijd mee in de Formule 1 en heeft het goed gedaan met Lotus. Romain is onze kopman en zal zodoende een belangrijk onderdeel van de puzzel zijn binnen ons team.”

“We rekenen op hem om veel bij te dragen aan de ontwikkeling en afstelling van de auto”, benadrukt de Amerikaan, die erkent ‘eningszins verrast’ te zijn dat hij Grosjean heeft weten te strikken en grapt dat de breeduit lachende Fransman ‘harder zal moeten werken dan hij nu wellicht denkt’.

Grosjean
De 29-jarige Grosjean zelf denkt er goed aan te hebben gedaan Lotus te verlaten – ondanks dat dit mogelijk wordt overgenomen door Renault – en voor het aan Ferrari gelieerde Haas te kiezen: “Ik ben heel gelukkig met wat ik heb besloten”, geeft hij daarbij te verstaan.

“Ik heb mezelf uiteraard ook afgevraagd waarom ik naar Haas zou moeten gaan. Ik hoorde een paar jaar geleden over het project en – na er meer informatie over te hebben ingewonnen – was het me duidelijk dat ze het anders aanpakken dan de nieuwe teams van de laatste jaren.”

“Ik vind het slim van ze om samen te werken met Ferrari en het was goed om te zien hoe ze het team langzaam maar zeker hebben opgebouwd. Ik heb vertrouwen in de plannen van Haas”, benadrukt de coureur met 78 starts en 280 achter zijn naam.

Gevraagd naar wat zijn verwachtingen voor 2016 zijn met Haas, antwoordt Grosjean dat dit ‘een lastige vraag’ is. “Dat is al zo als je het team kent, dus laat staan als alles nieuw is. Ik denk echter dat we goed uit de startblokken kunnen komen.”

“Bij andere nieuwe teams hebben we gezien dat het begin vaak lastig is, maar ik denk dat wij al vroeg wat punten kunnen gaan bijschrijven”, verklaart Grosjean, die voor verder in toekomst op zeges mikt: “Ik wil races winnen en denk dat dit een stap in de goede richting is om dat te gaan doen.”