*

Officieel protest tegen Mercedes

Eelco den Boer

Eelco den Boer

26 mei 2013 13:46

Officieel protest tegen Mercedes
Racepictures

Red Bull en Ferrari hebben een protest ingediend tegen Mercedes voor de bandentest die zij na de Grand Prix van Spanje hebben gedaan. Volgens de rivaliserende teams heeft Mercedes de testrestricties geschonden.

Tests zijn tijdens het seizoen niet toegestaan, maar Pirelli heeft wel de mogelijkheid een team te vragen bij het testen van de banden. Van die mogelijkheid heeft het na de Spaanse GP gebruikgemaakt. Mercedes, dat dit seizoen veel moeite heeft met de banden tijdens de races, werd gevraagd voor een extra test. 

De andere teams, met name Red Bull en Ferrari, zijn furieus dat deze test heeft plaatsgevonden en dat zij daarover niet zijn ingelicht. Mercedes is zich van kwaad geen bewust en zegt toestemming te hebben gekregen van de FIA om te rijden. In totaal legden Lewis Hamilton en Nico Rosberg meer dan duizend kilometer af. 

“Het was niets geheimzinnigs”, aldus teambaas Ross Brawn tegen Sky. “Toen we ons aan het voorbereiden waren op de test, waren de teams nog op het circuit. Viel het ze dan niet op dat onze trucks er nog stonden. We hebben geen enkele moeite gedaan het geheim te houden. Het is aan Pirelli anderen te informeren als ze dat nodig vinden.” 

Brawn benadrukt dat Mercedes geen nieuwe onderdelen heeft getest. Ook volgens Pirelli is er geen sprake van competitievervalsing. Paul Hembery stelt dat het gaat om banden met het oog op 2014 en slechts voor een klein gedeelte de aanpassingen die vanaf de Grand Prix van Canada gepland staan. Bovendien zou Mercedes niet hebben geweten wat het precies aan het doen was. Red Bull en Ferrari zijn dus niet overtuigd en hebben protest aangetekend. Dat gaan de stewards na de race behandelen. De uitslag van de race is vanmiddag dus nog niet definitief.