Na weken van geruchten is het nu officieel: Max Verstappen gaat in 2015 op zeventienjarige leeftijd zijn Formule 1-debuut maken voor het team van Toro Rosso.

Verstappen, de zoon van oud-Formule 1-coureur Jos Verstappen, wordt daarmee de jongste Formule 1-coureur ooit als hij medio maart van 2015 aan de start verschijnt van de seizoensopener in Australië.

De nu nog zestienjarige Nederlander, die in het Europees Kampioenschap Formule 3 uitkomt voor Van Amersfoort Racing, gaat racen voor Toro Rosso, het opleidingsteam van Red Bull, dat hem vorige week in haar talentenprogramma heeft opgenomen.

De aanstelling van Verstappen is maandagavond officieel bekendgemaakt op ServusTV, de televisiezender die eigendom is van Red Bull. Gelijk met de aankondiging werd ook direct bevestigd dat Verstappen de teamgenoot wordt van de Rus Daniil Kvyat, wat betekent dat Jean-Eric Vergne op zoek moet naar een nieuwe werkgever.

In een reactie laat Verstappen zelf weten dat dit ‘een droom is die uitkomt’. “Want sinds ik zeven ben droom ik er al van Formule 1-coureur te worden”, vertelt de coureur die dat straks, amper tien jaar later, dus al zal verwezenlijken: “Ik ben echt enorm blij!”

Enkele woorden van dank zijn er in de eerste plaats uiteraard voor vader Jos – ‘hij heeft al die jaren dag en nacht voor me klaar gestaan’ – en voor zijn sponsoren, manager Raymond Vermeulen en de kart- en autosportteams waarvoor Verstappen heeft gereden.

De jongeling toont zich verder vastbesloten het meeste van zijn aanstaande Formule 1-avontuur te maken: “We hebben er met zijn allen enorm hard voor gewerkt en ik ga mijn uiterste best doen en alles geven om ook in de hoogste autosportklasse succesvol te worden”, verklaart hij op Verstappen.nl.

2014
Verstappen junior gaat gedurende de rest van 2014 naar verluidt door Red Bull worden ‘klaargestoomd’ voor zijn Formule 1-debuut, maar zal daarnaast ook zijn campagne in de Formule 3 afmaken. Verstappen won tot op heden acht races in de opstapklasse en staat tweede in de tussenstand. Met zijn score van 325 ligt hij 77 punten achter op kampioenschapsleider Esteban Ocon.