Het team van Williams heeft zojuist bevestigd dat Toto Wolff inderdaad terugtreedt als directeur omdat hij bij Mercedes aan de slag gaat, dat hem op haar beurt van harte verwelkomt.

Wolff nam in juli van vorig jaar de rol van directeur van het team van Williams op zich, waarmee hij een deel van de dagelijkse taken op zich nam om teameigenaar en teambaas Frank Williams te ondersteunen.

De aanstelling van Wolff kwam destijds niet uit de lucht vallen, aangezien de Oostenrijker sinds eind 2009 zo’n negentien procent van de aandelen in het team van Williams in handen had en zodoende al als bestuurslid aan de renstal verbonden was.

Dat Wolff, zoals gisteren al officieus naar buiten kwam, definitief naar Mercedes vertrekt om daar de functie van motorsportchef op zich te nemen, neemt Williams hem niet kwalijk: “Dit soort kansen doen zich niet vaak voor en Toto heeft een lange geschiedenis met Mercedes, dus we zullen hem niet in de weg staan”, verklaart Frank Williams.

“Ik ben Toto bovendien dankbaar voor al het werk dat hij vorig jaar heeft gedaan en wil hem succes wensen in zijn nieuwe rol, die hij vast en zeker goed gaat invullen”, vervolgt de teameigenaar.

Hoewel Wolff de renstal wat zijn actieve betrokkenheid betreft dus de rug toekeert, blijft hij wel aandeelhouder. Daarnaast wordt hij – gelijk met zijn nieuwe aanstelling – echter óók nog aandeelhouder in het Formule 1-team van Mercedes, waarin hij naar verluidt een belang van zo’n 25 procent heeft genomen.

Wolff zelf wenst Frank Williams en zijn team op zijn beurt eveneens al het beste en laat verder weten dat hij en Williams ‘als goede vrienden’ uit elkaar gaan. “Ik verheug me echter heel erg op de nieuwe uitdaging die me bij Mercedes wacht”, verkondigt hij.

Dat Wolff voor Mercedes aan de slag gaat en de opvolger van de onlangs vertrokken Norbert Haug wordt, is op zich overigens logisch.

De 41-jarige Oostenrijker heeft – naast de belangen die hij nu dus in twee verschillende Formule 1-teams heeft – namelijk sinds 2006 49 procent van de aandelen van Mercedes’ dochteronderneming HWA in handen en hij speelde zodoende al een actieve rol binnen het DTM-project van het Duitse merk.

Wolff zal zich – net als Haug deed – behalve met het DTM-team ook met de Formule 1-stal van Mercedes gaan bemoeien, waarbij laatstgenoemde prioriteit krijgt. Wolff krijgt samen met teambaas Ross Brawn en Niki Lauda de leiding over de renstal, zo meldt Mercedes, dat ook gelijk mededeelt dat ook Lauda aandeelhouder in het Formule 1-team is geworden.

Met het vertrek van Wolff raakt Williams voor de tweede keer in nog geen jaar tijd een belangrijk kopstuk én een beoogde opvolger kwijt. Adam Parr, in essentie de voorganger van Wolff als directeur, keerde het team in maart van 2012 namelijk ook al de rug toe.

De taken van Wolff bij Williams zullen worden overgenomen door de overige bestuursleden, terwijl Frank Williams als eigenaar en teambaas de uiteindelijke hoofdverantwoordelijke leidinggevende blijft.