Ziggo Sport-commentator Olav Mol velt in FORMULE 1 nr. 18 zijn oordeel over alle twintig coureurs van 2019. Twee coureurs die er natuurlijk uitspringen door hun felle onderlinge duel zijn Ferrari’s Charles Leclerc en Sebastian Vettel. “Ik denk niet dat de strijd al beslist is.”

De strijd op de baan mag nog niet beslist zijn, de strijd om een plekje in Mols top vijf is dat wel: dat gaat namelijk naar Leclerc, die voor Mol op plek vier komt. De Monegask krijgt van hem een 8,8 als rapportcijfer.

Dat het pas Leclercs tweede jaar in de Formule 1 was en eerste bij Ferrari, mag volgens Mol niet vergeten worden. “Hij heeft namelijk grote schoenen aangetrokken”, zegt de commentator, die denkt dat de buitenwereld onderschat wat er allemaal bij komt kijken als Ferrari-coureur. “Hij schrok in het begin van de omvang van het team, de druk en dat Ferrari riep dat Vettel kopman was. Het was een harde leerschool, maar Leclerc heeft die goed doorlopen en bewezen dat hij er niet zit om nummer twee te zijn.”

Lees ook: Binotto: ‘Leclerc en Vettel hebben betere relatie dan men denkt’

Mol wijst naar Leclercs ‘berg aan polepositions’ en twee zeges na de zomerstop als bewijs van hoe de jongeling zich tijdens het seizoen heeft opgetrokken. Met een kleine kanttekening, wellicht, gezien de vraagtekens om de legaliteit van de Ferrari-motor. “Maar anderzijds: je moet het nog wel doen.”

Sebastian Vettel maakte ook in 2019 weer fouten onder druk, zoals toen hij Max Verstappen uitschakelde op Silverstone.

Mol denkt dat Leclercs goede vorm ook ‘voor de problemen tussen de Ferrari-coureurs zorgde’, met Vettel die volgens Mol bovendien te vaak onder de druk bezwijkt. “We hebben toch weer rare dingen gezien op de momenten dat het er echt om gaat. Vettel lijkt sneller afgeleid dan ooit, maar vraag me niet waarom.” Hoewel, één reden, kan hij wel bedenken. “Ik denk dat Vettel langer bezig is geweest in Leclercs hoofd te komen dan andersom.”

Lees ook: Het is weer oorlog bij Ferrari: Vettel en Leclerc schakelen elkaar uit

Vettel krijgt van Mol een 7,9 als cijfer. Lager dan Leclerc, maar een stuk hoger dan de 6,0 die Vettel in Mols tussenrapport bij het ingaan van de zomerstop kreeg. Toen stond Vettel nog in de ‘flop vijf’ van de Ziggo Sport-commentator, dat lot ontloopt hij nu. En wat die strijd tussen Vettel en Leclerc betreft? “Ik denk niet dat die al beslist is.” Want: “Vettel moet je nooit uitvlakken.”

In FORMULE 1 nr. 18, lees je het complete eindrapport van Olav Mol, met een aantal opvallende namen in zijn top vijf en flop vijf! Verder nemen we een kijkje in de schatkamer van Fernando Alonso, zeggen Robert Kubica gedag en brengen een bezoek aan Circuit Zandvoort voor een uitgebreide update. FORMULE 1 nr. 18 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.

Luister hier (via iTunes)