*

Onder de hamer: Schumachers titel winnende Ferrari F2002

Redactie

Redactie

18 juni 2019 12:31

Onder de hamer: Schumachers titel winnende Ferrari F2002
Motorsport Images

Een hamerprijs is nog niet bekend, maar bij de Grote Prijs van Abu Dhabi wordt hij geveild: de Ferrari F2002 waarmee Michael Schumacher in 2002 wereldkampioen werd. Een auto die sowieso een bijzondere geschiedenis heeft.

Het gaat namelijk om de Ferrari F2002 met chassis nummer 219, waarmee Schumacher in 2002 met de zege op het Franse Magny-Cours al na elf van de zeventien races beslag legde op de titel. Schumacher werd zo al in de derde week van juli tot kampioen gekroond – ongekend vroeg. Daarnaast was het titel nummer vijf voor Schumacher (zijn derde voor Ferrari) waarmee hij op gelijke hoogte kwam met de toenmalige recordhouder Juan Manuel Fangio, al won Schumacher daarna nóg twee titels.

Omstreden zege
De F2002 met chassisnummer 219 is echter om meer redenen een bijzondere auto. Zo won Schumacher er dat jaar niet alleen op Magny-Cours en Imola mee, maar ook in Oostenrijk. Daar speelde zich een controversiële saga af met teamgenoot Rubens Barrichello die van het gas moest om Schumacher de zege te schenken. Barrichello deed dat pas vlak voor de finish, waardoor het publiek zich bekocht voelde. Een Ferrari met de nodige historie dus, die dit najaar in Abu Dhabi geveild wordt.

De veiling wordt gehouden door de Formule 1 zelf en RM Sotheby’s, dat zich specialiseert in het veilen van bijzondere auto’s. Een deel van de opbrengst gaat naar de Michael Schumacher ‘Keep Fighting, Never Give Up’-stichting die zich inzet voor onderwijs, wetenschap, volksgezondheid en cultuur.

Behalve de F2002 van Schumacher, gaat er nog een andere speciale Ferrari onder de hamer: een door huidig Ferrari-coureur Sebastian Vettel gesigneerde F40 uit 1990. De veiling vindt zaterdagavond 30 november plaats in de Formule 1 Paddock Club op het Yas Marina Circuit. Geïnteresseerden zullen wel diepe zakken moeten hebben: vorig jaar werd een 2001-Ferrari van Schumacher in een veiling verkocht voor 6.7 miljoen euro – al was dat wel inclusief een deel van Schumachers pitcrew uit 2001 om te helpen de auto te runnen en onderhouden.