Sergio Pérez denkt dat hij dit jaar beter af is bij Force India dan hij vorig jaar was bij McLaren, ook al is de laatstgenoemde renstal een traditioneel topteam.

In 2013 viel daar alleen weinig van te merken, want McLaren kende een desastreus seizoen, waarin het geen podiumplekken scoorde, slechts 122 punten in totaal verzamelde en als vijfde in het kampioenschap eindigde.

De reden voor dit rampjaar was de MP4-28, wat volgens Pérez een draak van een bolide was. “Het was niet alleen een trage auto, maar ook nog eens een auto die compleet onvoorspelbaar was en daardoor enorm moeilijk te besturen”, zegt hij tegen Autosport.

Pérez had daardoor naar eigen zeggen ‘geen auto waarmee ik weekend na weekend kon laten zien waartoe ik in staat ben’. “Terwijl je, als je dat wel hebt, je als coureur direct op een hoger niveau bevindt en beter presteert.”

“Hier bij Force India ben ik heel gelukkig, voel ik me op mijn plek en ben ik tot op het bot gemotiveerd, maar bij McLaren had ik dat dus niet. Ik ben waarschijnlijk op het slechts mogelijke moment bij dat team terecht gekomen.”

Wat daaraan bijdroeg, moet Pérez toegeven, was zijn eigen gedrag. “Mijn houding was niet altijd zoals hij moest zijn, omdat ik erg gefrustreerd was. Dat was een fout van me: dat ik steeds meer gefrustreerd raakte, in plaats van gewoon het beste ervan te maken.”

“Toen ik naar McLaren kwam, was ik echter enorm gedreven en gebrand op succes, want ik ging ervan uit om de titel te kunnen vechten. In werkelijkheid ging het echter slechter bij McLaren dan in mijn jaren daarvoor met Sauber.”

“Het was een hele zware tijd voor me. Mijn periode bij McLaren heeft me absoluut geen goed gedaan, maar ik heb er wel veel geleerd en veel van geleerd, dus ik twijfel er niet aan dat het op de lange termijn toch goed is voor mijn carrière.”

Het Force India van Pérez, die dit jaar overigens al wel op het podium heeft gestaan, staat momenteel hoger in het kampioenschap dan McLaren. Force India is vijfde met 98 punten, McLaren volgt één punt daar achter.