Pirelli werkt op de dinsdag na de Grand Prix van Abu Dhabi een bandentest af op het Yas Marina Circuit, maar deze testdag van twaalf uur is ‘lang niet genoeg’ voor al het werk dat Pirelli wil doen.

Dat verklaart Pirelli’s motorsportchef Paul Hembery in gesprek met Motorsport.com. “Het is om eerlijk te zijn lang niet genoeg, want het is maar één dag”, verklaart de Engelsman, die zich in ieder geval gelukkig prijst dat ‘de topteams en topcoureurs’ zullen testen en feedback zullen geven.

Tijdens de bandentest in Abu Dhabi wordt onder meer de nieuwe compound getest waar Pirelli volgend seizoen mee komt. Dit is de zogeheten ultra soft, een compound die nog zachter is dan de super soft. Verder wil Pirelli in 2016 weer banden leveren die ‘ineens geen performance meer geven’, zo vertelt Hembery aan ESPNF1.

In de beginjaren van haar recente periode als bandenmonopolist leverde Pirelli banden die ineens ‘op’ waren, maar de laatste twee seizoenen is de bandenslijtage veel geleidelijker gaan verlopen. Daardoor waren in 2015 te veel races éénstoppers, volgens Hembery. “Maar als we weer banden hebben die in één keer een stuk trager worden, zullen we weer meer races met twee of drie stops zien, zoals we graag willen”, legt Hembery uit.

Wat Hembery echter moet erkennen met oog op de bandentest in Abu Dhabi, is dat hij niet zeker weet of Pirelli ‘daar genoeg gelegenheid heeft’ om met een manier op de proppen te komen om dit beoogde ‘drop-off effect’ voor haar 2016-banden te bereiken.

Voor het haar nieuwe deal met de Formule 1 tekende, hamerde Pirelli er al op veel meer testdagen te krijgen. Of het komende winter en in het voorseizoen nog extra bandentestdagen krijgt, is echter maar zeer de vraag.

Voor 2017 – als de regels in de sport flink op de schop gaan en er waarschijnlijk bredere banden geïntroduceerd worden – heeft Pirelli volgens haar eigen berekeningen maar liefst achttien testdagen nodig. Volgens Hembery heeft Pirelli wat haar voorbereidingen op 2017 betreft wel toezeggingen gekregen, maar hij heeft niet gespecificeerd hoeveel testdagen Pirelli krijgt om zich op 2017 voor te bereiden.