Hoewel de teams er nog altijd niet voor staan te springen, lijkt het erop dat er na de seizoensfinale in Abu Dhabi toch een bandentest afgewerkt gaat worden op het Yas Marina Circuit. Dit op aandringen van Pirelli.

Pirelli, dat wil dat er sowieso meer getest wordt, hoopt na de seizoensafsluiter in Abu Dhabi een bandentest af te werken op het Yas Marina Circuit, om onder meer de ultrazachte bandencompound die het in 2016 wil introduceren uit te proberen.

Vanwege de bijkomende kosten zijn de meeste teams er echter tegen. Manor heeft zelfs al laten weten niet mee te doen, terwijl Force India en Sauber betalende rookies willen laten rijden. Pirelli heeft hier nu als compromis mee ingestemd, maar wil dat de andere teams ‘echte’ coureurs inzetten.

Om de grotere teams overstag te laten gaan, zou Pirelli nu ook hebben voorgesteld om er geen tweedaagse test van te maken, maar één volle testdag van twaalf uur. De bedoeling is dat om van negen uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds te rijden, deels onder kunstlicht. Ook zou Pirelli de kosten deels of volledig voor haar rekening willen nemen.

Volgens Pirelli-topman Mario Isola kan de test inmiddels dus doorgang vinden. “De test gaat er hoe dan ook komen, al moeten er nog wat details geregeld worden”, vertelt hij. Behalve dat Pirelli de nieuwe ultrazachte compound wil testen die mogelijk in 2016 geïntroduceerd wordt, wil de bandenmonopolist ook nog ‘wat aanpassingen uitproberen die we aan de structuur van onze banden hebben gemaakt’.