Polesitter voor de Grand Prix van Australië Charles Leclerc wordt niet bestraft het ‘onnodig langzaam’ rijden in Q1 en start zondag dus gewoon vanaf de eerste startplaats.

Leclerc veroverde de poleposition in een spannende kwalificatie, waarin Max Verstappen en Sergio Pérez dichtbij kwamen maar misgrepen. Het was onzeker of hij zondag vanaf die poleposition mocht vertrekken, aangezien de stewards hem op het matje riepen. De Ferrari-coureur zou ‘onnodig langzaam’ hebben gereden in Q1.

Om problemen in de kwalificatie te voorkomen, heeft de Formule 1 een regel ingevoerd waardoor coureurs niet onnodig langzaam mogen rijden. Dat zou Leclerc op zijn inlap hebben gedaan. Het verweer van Ferrari en Leclerc was dat het rondje aanvankelijk bedoeld was om af te koelen, tijdens de omloop werd er besloten om alsnog naar binnen te gaan. Daarnaast was het erg druk op de baan en zag Leclerc zich genoodzaakt om veel langzamer te rijden dan toegestaan om anderen niet in de weg te zetten. Een uitleg waar de stewards genoegen mee namen.

Lees ook: Leclerc verrast over snelheid Ferrari in Melbourne

Niet alleen Leclerc, ook AlphaTauri-coureur Yuki Tsunoda en Alfa Romeo-coureur Guanyu Zhou moesten zich bij de stewards melden om hetzelfde vergrijp. Tsunoda kreeg een waarschuwing, Zhou ging vrijuit.