Lewis Hamilton heeft de Grote Prijs van Hongarije gewonnen. De McLaren-coureur had aan twee stops genoeg in een race die vooral spannend werd gemaakt door de verschillende pitstopstrategieën.

De keuze voor twee stops bleek niet alleen de juiste voor Hamilton, maar ook voor Kimi Räikkönen en Romain Grosjean, die namens Lotus de plaatsen twee en drie opeisten.

Hamilton stond eigenlijk de gehele race onder druk door één van de twee Lotussen. Aan het begin van de wedstrijd was het namelijk Grosjean die de Engelsman opjoeg, maar na zijn tweede pitstop wist Räikkönen zich – na een kort één-tegen-één duel – bij het uitkomen van de pits voorbij zijn jongere teamgenoot te knokken en opende hij de jacht op Hamilton.

Räikkönen hengelde Hamilton, die vijf ronden eerder naar binnen was gegaan voor zijn tweede stop, vervolgens geleidelijk aan binnen. Ondanks dat Räikkönen bleef aandringen, lukte het hem – ook vanwege de lastige layout van het circuit – echter niet een serieuze inhaalpoging te wagen, al verdient Hamilton ook alle lof voor de knappe manier waarop hij het gat in stand hield door foutloos te rijden en de bandenslijtage goed te managen.

Achter de topdrie was de vierde plaats een prooi voor Sebastian Vettel. De Duitser leek qua tempo in principe in staat om zich in de slotfase nog in de strijd om de derde stek te mengen, maar een late pitstop met nog tien ronden te gaan betekende het einde van zijn kansen op een podiumplek.

Lijstaanvoerder Fernando Alonso deed ondertussen aan schadebeperking door de vijfde plaats binnen te halen. Niet bepaald het ideale verjaardagcadeau voor de coureur die vandaag 31 is geworden, maar meer zat er simpelweg niet in voor de Ferrari-kopman, aangezien zijn bolide op de Hungaroring simpelweg niet zo competitief was als de McLarens, Red Bulls en Lotussen.

Plaats zes was er vervolgens voor driestopper Jenson Button, met Bruno Senna knap daar achter op de zevende plek. Mark Webber kwam als achtste over de streep, nadat ook hij nog laat naar binnen moest voor een derde stop en daardoor de vijfde stek die hij daarvoor nog in handen had verloor.

De laatste puntenklasseringen werden door Felipe Massa en Nico Rosberg geclaimd. Massa herstelde zich zo goed na een matige start, terwijl Rosberg juist profiteerde van een goede start vanaf de dertiende plek en zich dankzij de pitstops voorbij landgenoot Nico Hülkenberg wist te werken, die als elfde eindigde.

Uitslag race:
 

Positie Coureur Team Tijd  
1 Lewis Hamilton McLaren 1:41:05.503
2 Kimi Räikkönen Lotus 1.032  
3 Romain Grosjean Lotus 10.518  
4 Sebastian Vettel Red Bull 11.614  
5 Fernando Alonso Ferrari 26.653  
6 Jenson Button McLaren 30.243  
7 Bruno Senna Williams 33.899  
8 Mark Webber Red Bull 34.458  
9 Felipe Massa Ferrari 38.350  
10 Nico Rosberg Mercedes 51.234  
11 Nico Hülkenberg Force India 57.283  
12 Paul Di Resta Force India + 1:02.887
13 Pastor Maldonado Williams + 1:03.606
14 Sergio Pérez Sauber + 1:04.494
15 Jean-Éric Vergne Toro Rosso + 1 Lap  
16 Daniel Ricciardo Toro Rosso + 3 Laps  
17 Heikki Kovalainen Caterham + 1 Lap  
18 Kamui Kobayashi Sauber + 1 Lap  
19 Vitaly Petrov Caterham + 2 Laps  
20 Charles Pic Marussia + 2 Laps  
21 Timo Glock Marussia + 3 Laps  
22 Pedro de la Rosa HRT + 3 Laps  
23 Narain Karthikeyann HRT + 8 Laps  
24 Michael Schumacherer Mercedes + 11 Laps