Lewis Hamilton wint de Mexicaanse onbedreigd en dicht daarmee opnieuw het gat naar kampioenschapsleider Rosberg. Max Verstappen komt als derde over de streep, maar een tijdstraf van vijf seconden werpt hem terug naar P5.

Bij de start laat Hamilton direct zien dat hij nog niet wil opgeven in de strijd om het kampioenschap. In een enthousiaste poging de koppositie te handhaven schiet hij rechtdoor in de eerste bocht. Daarachter heeft Rosberg het niet veel makkelijker. Hij krijgt een tik van Verstappen die hem aan de binnenkant probeert te passeren. Ondanks de uitstapjes blijven de Mercedessen aan kop.

In het achterveld zijn de gevolgen van het getouwtrek wat ernstiger. Gutiérrez, Ericsson en Wehrlein gunnen elkaar de ruimte niet, waardoor de Duitser de strijd met slechts drie wielen en zonder voorvleugel moet staken. Het levert een kortstondige safety car-fase op.

De herstart verloopt aanzienlijk rustiger en vormt de opmaat voor weinig enerverende periode in de race. Hamilton rijdt gestaag weg bij zijn kampioenschapsrivaal en is de eerste van de twee Mercedes-coureurs die binnenkomt. Rosberg rijdt twee ronden langer door en sluit na zijn stop ruim achter Hamilton weer aan.

Sebastian Vettel gaat dan aan de leiding en rijdt net als een week geleden op de softs een stuk langer door dan de rest. Hij rijdt daarop echter nagenoeg hetzelfde tempo als de Mercedessen op de versere medium-banden. Als uiteindelijk ook hij zijn crew opzoekt voor medium banden, valt hij terug tot achter het Red Bull-tweetal Verstappen/Ricciardo en teamgenoot Räikkönen.

Enige actie wordt verzorgd door lokaalfavoriet Sergio Pérez. De Force India-coureur probeert links en rechts voorbij te komen aan de taaie Felipe Massa, maar slaagt niet in zijn pogingen. De Braziliaan houdt de Mexicaan duidelijk op, maar vermakelijk is het duel wel. Pérez legt de schuld van het oponthoud bij zijn team: “Waarom haalden jullie me zo laat naar binnen?”, jammert hij.

Max Verstappen rijdt in zijn tweede stint langzaam maar zeker het gat naar Rosberg in tweede positie dicht, maar een eerste poging hem te passeren resulteert in blokkerende wielen en een alleen maar grotere achterstand op de Duitser.

De medium banden van Pirelli gaan lang mee op het Autódromo Hermanos Rodríguez en dus houden de meeste rijders het bij die ene, vroege pitstop. Er vinden daardoor weinig strategische positiewisselingen plaats. Inhalen moet dus op de baan gebeuren en dat is precies wat Sebastian Vettel voor ogen heeft. In de laatste tien ronden dicht hij het gat naar Verstappen. Bij zijn eerste de beste poging hem in te halen, schiet Verstappen rechtdoor, waardoor hij de derde positie behoudt.

Het zorgt voor woede bij Vettel, die op zijn beurt zonder succes, maar met het nodige contact wordt aangevallen door Ricciardo. Bij het passeren van de eindstreep richt Vettel zijn woede niet enkel op Verstappen, maar des te meer op de wedstrijdleiding: “Ik heb een mededeling voor Charlie Whiting: **** off!”

De leiding van Hamilton komt 71 ronden lang niet in gevaar. Daarmee houdt hij titelaspiraties in leven, maar bij het uitblijven van een overwinning beperkt Nico Rosberg de schade met de tweede. Max Verstappen verliest zijn derde plaats vanwege een tijdstraf van vijf seconden voor het afsnijden van de eerste chicane en wordt uiteindelijk vijfde.