En dat is vier! Lewis Hamilton heeft zijn thuisrace op het Engelse Silverstone voor de vierde keer op rij gewonnen. De Mercedes-coureur was oppermachtig in een wedstrijd met een opmerkelijk slotstuk.

De voorspelde regen viel niet, de start was goed, en daarmee was de race wat de strijd om de zege betreft eigenlijk ook gelijk beslist, want op Hamilton stond geen maat.

Terwijl de Ferrari’s en Max Verstappen achter hem bakkeleiden bij de start en na een safety car-herstart, trok Hamilton zijn eigen plan en koerste hij snaarstrak naar de zege.

Hamilton reed Ferrari-coureur Kimi Räikkönen in het begin stukje bij beetje uit z’n spiegels, waarna hij na zijn enige pitstop alleen zijn eigen teamgenoot Valtteri Bottas nog even kort achter zich zag.

Bottas, vertrokken als negende, mede als gevolg van een gridstraf, hanteerde echter een andere strategie. De Fin was op softs in plaats van supersofts begonnen en moest dus nog, later, stoppen.

Dat deed hij in rondje 33. Daarvoor had hij flink lopen stampen, waardoor het gat naar de Ferrari’s – met Räikkönen voor Sebastian Vettel – binnen de perken was gebleven.

Op supersofts, met de mannen voor hem op de tragere softs die hijzelf net had ingeruild, dichtte Bottas het gat en pakte hij elf ronden later op het Hangar Straight Vettel, met wat hulp van DRS.

Spannend slot
De strijd om de eerste vier plekken leek zo gedaan, met Räikkönen wat ‘los’ van Bottas, tot Räikkönen drie ronden voor het eind nog een lekke band kreeg. En Vettel een rondje later ook!

Räikkönen was toen al naar de pits geweest voor nieuw rubber, maar Vettel wachtte een langere rit terug voor een servicebeurt, waarbij Räikkönen dus weer langs de Duitser flitste.

Hamilton won zo voor Bottas, Räikkönen en Verstappen, met Vettel – na een stop bij het ingaan van de laatste ronde – uiteindelijk op de zevende plek.

Verstappen was ondertussen uit voorzorg naar binnen gehaald voor nieuwe Pirelli’s, waarbij hij nog voor zijn eigen teamgenoot Daniel Ricciardo finishte, die van de negentiende naar de vijfde plek reed.

Ricciardo reed een sterke inhaalrace, met binnendoor passeren bij Stowe duidelijk zijn lievelingsactie, al mocht een inhaalactie buitenom Sergio Pérez in Brooklands er ook zijn.

Achter Ricciardo was het Renault-coureur Nico Hülkenberg die als zesde finishte, nadat hij in de voorlaatste ronde werd verschalkt door Ricciardo.

Strijdlustige Vettel en Verstappen
Behalve dat Ricciardo en Bottas sterke inhaalraces reden, toonden Verstappen en Vettel zich ook strijdlustig in een bikkelhard onderling duel eerder in de wedstrijd.

De Nederlander en Duitser vochten in het eerste deel van de race namelijk een fiks robbertje uit, nadat een goede start Verstappen aanvankelijk voor Vettel op de derde plek had gebracht.

Pas na veertien ronden ondernam Vettel, toen duidelijk sneller, een poging, maar Verstappen sloeg die standvastig af, na een dummy van Vettel bij Stowe en wat duw- en trekwerk daar en bij Vale.

Verstappen en Vettel kwamen allebei kort buiten de baan, tot zicht- en hoorbaar ongenoegen. Vettel maakte een handgebaar, Verstappen was over de radio te horen: “Wil hij botsautootje spelen ofzo?”

Een ronde later probeerde Vettel het weer, ditmaal buitenom bij Stowe, maar Verstappen verdedigde. Vettel mopperde nog over ‘bewegen onder het remmen’, maar de wedstrijdleiding deed daar niets mee.

Een perfect uitgevoerde undercut – met een razendsnel rondje bij het uitkomen van de pits – en een halve tel tijdverlies van Verstappen bij zijn eigen stop, bracht Vettel daarna, tijdelijk, voor Verstappen.

Na deze stop en dit duel reed Verstappen een grotendeels eenzame wedstrijd, tot hij door de lekke banden bij de Ferrari’s in de slotronden dus nog een plekje opschoof ten koste van Vettel.