Lewis Hamilton gaat op het Autodromo di Monza door met waar hij was gebleven: winnen en domineren. Met zijn op het oog kinderlijk eenvoudige zege neemt hij bovendien de leiding in het kampioenschap over van Sebastian Vettel. Max Verstappen scoort na een vroege touché met Massa één wk-puntje.

Met Lance Stroll en Esteban Ocon achter hem, weet Lewis Hamilton direct na de start een buffer op te bouwen ten opzichte van de mensen die redelijkerwijs een bedreiging voor hem kunnen vormen. De eerste die aan die ‘mindere goden’ voorbij gaat is Valtteri Bottas, op papier wel de laatste man die het Hamilton lastig gaat maken.

Iemand die het wel lastig heeft is Max Verstappen. Na een voortreffelijke start, waarbij het aantal schermutselingen voor Monza-gebrippen beperkt blijft, moet hij even later toezien hoe in een iets te intiem duel met Felipe Massa zijn rechtervoorband stuk wordt gesneden. De vroege, ongeplande pitstop werpt de Nederlander terug tot de staart van het veld.

Aan het andere eind van het veld controleert Lewis Hamilton naar verwachting zijn leidende positie. Van kampioensleider Sebastian Vettel heeft hij weinig te duchten, want hoewel de Duitser is opgeklommen naar de derde plaats, kan hij het tempo van de Mercedessen niet pareren.

Datzelfde geldt logischerwijs ook voor de twee grootste verrassingen van de zaterdag: Esteban Ocon en Lance Stroll. Dat neemt echter niet weg dat de twee er onderling een leuke race van maken, door rond de zevende plaats lekker met elkaar te knokken. Ze profiteren daarbij optimaal van het feit dat ze allebei een Mercedes-krachtbron achterin hebben liggen.

Max Verstappen knokt zich vanaf de staart van het veld langzaam maar zeker een weg naar voren. Een weg die hem uiteindelijk één wk-punt oplevert. Ook teamgenoot Daniel Ricciardo weet in de andere Red Bull opnieuw het maximale uit zijn bolide te persen. Zo wurmt hij zijn RB13, die daar op papier niet toe in staat moet worden geacht, voorbij de Ferrari van Kimi Räikkönen. Ricciardo ligt dan op de vierde plaats en blijft daar rijden tot het vallen van de vlag.

Lewis Hamilton rijdt aan kop ondertussen onbedreigd naar de zege. De Engelsman hoefde alleen na zijn pitstop kortstondig teamgenoot Valtteri Bottas voor zich te dulden, tot het moment dat ook hij zijn stop maakt. Met zijn tweede overwinning op rij pakt Hamilton voor het eerst ook de leiding in het kampioenschap. Sebastian Vettel, de nieuwe nummer twee in het kampioenschap, vergezelt het Mercedes-tweetal op het podium.