Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Groot-Brittannië gewonnen. Het is zijn derde thuiszege op rij. Max Verstappen werd op Silverstone achter Nico Rosberg derde.

Hamilton pakte zijn vierde overwinning van het jaar met zeven seconden voorsprong op teamgenoot Nico Rosberg. Die krijgt mogelijk nog wel een straf van de stewards, omdat het team hem over de boordradio advies gaf over een versnellingbakprobleem dat de Duitser in de slotfase trof.

Vlak achter Rosberg eindigde Max Verstappen na een knappe race op de derde plek. Op een opdrogende baan haalde de Nederlander Rosberg in, maar later kwam de Mercedes-coureur hem weer voorbij. Verstappen bleef teamgenoot Daniel Ricciardo achttien seconden voor.

Kimi Räikkönen legde met een inhaalactie op Sergio Pérez een paar ronden voor de finish beslag op de vijfde plaats. Nico Hülkenberg werd achter zijn Force India-teamgenoot zevende. Carlos Sainz eindigde op de achtste plaats, voor Sebastian Vettel. Daniil Kvyat werd tiende, en haalde voor het eerst sinds Spanje een WK-punt.

Verstappen en Rosberg leverden spectaculaire gevechten.

Verstappen en Rosberg leverden spectaculaire gevechten.

Intermediates
Vanwege een enorme plensbui twintig minuten voor de start, begon de race achter de safety car. Na vijf langzame ronden vond wedstrijdleider Charlie Whiting de baan droog genoeg. Onder anderen Räikkönen, Vettel, Bottas en Sainz doken direct achter de safety car aan de pits in voor intermediates. Ricciardo maakte de bandenwissel een ronde later.

Pascal Wehrlein switchte ook naar inters, maar kreeg al snel spijt van die beslissing. Aquaplanerend gleed de Duitser het grind in. De virtual safety car-lampen gingen aan, en ook Hamilton, Rosberg en Verstappen – de nummers een, twee en drie – maakten een pitstop voor de intermediate-banden.

Bij Verstappen duurde de stop net even te lang, maar de Nederlander hield zijn derde plaats. Op zijn intermediates was Verstappen vrijwel meteen de snelste coureur op de baan. Zijn achtervolgers Sergio Pérez en Daniel Ricciardo reed hij op ruim tien seconden, terwijl hij Rosberg steeds verder naderde. Verstappen reed even snel als leider Hamilton, die vijf seconden los was van Rosberg.

Buitenkant
Met Verstappen op zijn staart kon Rosberg zijn positie niet lang verdedigen. In de zestiende ronde gleed de Mercedes van de Duitser In Maggots en Becketts een klein beetje weg, waarna Verstappen hem aan de buitenkant passeerde. Verstappen sloeg onmiddellijk een gat met Rosberg. Op de tribune gingen de Britse fans uit hun dak.

De inhaalactie van Verstappen viel precies op het omschakelpunt tussen nat- en droogweerbanden. Vettel was de eerste die een set mediumbanden haalde, een ronde later gevolgd door teamgenoot Räikkönen.

Weer een ronde later ging Verstappen kortstondig aan de leiding van de race, toen Hamilton en Rosberg direct achter elkaar ook overstapten op slicks. Verstappen kon een ronde van zijn koppositie genieten, voor ook hij een pitstop maakte. Hij kwam terug op de baan als tweede, vijf seconden voor Rosberg.

Spekglad
Meteen reed Verstappen weer de snelste raceronde. Toch zag hij Rosberg in de ronden daarna dichterbij komen, onder andere nadat de Nederlander er bijna vanaf spinde in de spekgladde bocht een. Meerdere coureurs kenden daar een groot schrikmoment. Fernando Alonso schoof er op topsnelheid vanaf maar kon uit het grind komen. Rio Haryanto was in de 26e ronde minder fortuinlijk.

De race startte op een kletsnatte baan.

De race startte op een kletsnatte baan.

Een ogenblik later kon Rosberg Verstappen bijna ruiken, toen de Nederlander opnieuw rechtdoor schoot in bocht een, vlak nadat ook raceleider Hamilton daar ook bijna van de baan gleed. Rosberg kwam binnen een seconde van Verstappen terecht.

Rondenlang plakte Rosberg onder de achtervleugel van Verstappen. Telkens probeerde Rosberg de Red Bull te passeren aan het einde van het rechte stuk richting Stowe; telkens blokkeerde Verstappen de binnenkant.

Na vier pogingen leek Rosberg in ronde 36 wat gas terug te nemen. Waarschijnlijk laadde hij toen zijn hybride systemen op, want een ronde later passeerde hij Verstappen dan eindelijk, buitenom in Stowe. Vlak daarvoor had Verstappen al over de boordradio gemeld dat hij worstelde met zijn achterbanden.

Rosberg kon daarna op weg naar leider in de race Hamilton. De Duitser liet een paar snelste ronden noteren en kwam dichterbij zijn aartsrivaal, maar het gat tussen de Mercedes-coureurs was te groot om nog te dichten.

Versnellingsbakprobleem
Helemaal toen Rosberg zes ronden voor de finish ineens een versnellingsbakprobleem kreeg. ‘Vermijd de zevende versnelling’, zei het team tegen hem. Rosbergs voorsprong van zes seconden op Max Verstappen kromp razendsnel tot minder dan twee seconden. Daar bleef het ook bij. De stewards lieten wel weten het radicontact tussen Rosberg en Mercedes te gaan onderzoeken.

Hamilton kon door Rosbergs perikelen onbedreigd naar zijn derde thuiszege op rij toerijden. Verstappen pakte zijn derde podium van het jaar, en kreeg in de uitloopronde van teambaas Christian Horner te horen dat hij het team ‘had vermaakt’ met zijn inhaalactie op Rosberg. Verstappen zelf sprak van een ‘interessante race’.