Daniel Ricciardo heeft de Grand Prix van Maleisië gewonnen. De Red Bull-coureur profiteerde van een uitvalbeurt van Lewis Hamilton. Max Verstappen finishte als tweede.

Het was voor Ricciardo zijn eerste overwinning sinds de Grand Prix van België in 2014. Tien ronden voor de finish reed Verstappen nog vlak achter Ricciardo, maar in de laatste ronden liet de Nederlander de teugels vieren. Aan de finish hield Ricciardo 2,4 seconden over op Verstappen, die voor het eerst sinds Hockenheim naar het podium mocht.

Mercedes kon op het Sepang International Circuit de constructeurstitel veilig stellen, maar slaagde daar niet in. Lewis Hamilton ging aan de leiding en leek de overwinning in de tas te hebben, tot vijftien ronden voor de finish zijn motor ermee ophield. Ricciardo erfde de koppositie vlak voor Verstappen, die hem een paar ronden eerder nog bijna had ingehaald.

Grote slag
WK-leider Nico Rosberg viel bij de start terug naar de laatste plaats, door een drieste actie van Sebastian Vettel. Die ramde zijn Ferrari tegen de Mercedes van zijn landgenoot, en viel daardoor zelf uit. Rosberg reed daarna een inhaalrace, en finishte ondanks een tijdstraf voor een beuk tegen de sidepod van Kimi Räikkönen als derde. Dankzij het uitvallen van rivaal Hamilton gaat Rosberg nu met 23 punten voorsprong aan de leiding van het WK.

Verstappen moest bij de start uitwijken voor de botsing tussen Rosberg en Vettel. Hij verloor een paar posities, maar die won de Nederlander snel weer terug.Verstappen koos vervolgens voor een afwijkende strategie, door als enige in de top vijf een pitstop te maken toen na tien ronden de virtual safety car in werking trad na een schuiver van Romain Grosjean. Dankzij die tactiek reed Verstappen een aantal ronden aan de leiding.

Bijna ingehaald
Na zijn tweede pitstop moest hij die positie weer opgeven en kwam hij achter Ricciardo terug op de baan. Hij liep snel in, en vlak voor Hamilton uitviel, haalde Verstappen zijn stalgenoot nog bijna in. De twee raceten zij aan zij door de eerste sector van het circuit, maar Ricciardo bleef voorop.

Kimi Räikkönen beëindigde de race als vierde, voor Valtteri Bottas. Sergio Pérez (zesde) en Nico Hülkenberg (achtste) bezorgden Force India een dubbele puntenfinish. Datzelfde deden Fernando Alonso (zevende) en Jenson Button (negende) voor McLaren. Jolyon Palmer scoorde op de tiende plek het eerste WK-punt uit zijn Formule 1-carrière.