Van het circuit van Spa-Francorchamps is het slechts een ritje van achthonderd kilometer voor de hele Formule 1-karavaan om aan te komen in Monza, Italië. De tweede race van het eerste back-to-back weekend na de zomerstop staat voor de deur.

“Ik ben opgegroeid in Italië, dus het voelt als een tweede thuis”, vertelt Daniil Kvyat. “Ik heb jaren in Rome gewoond toen ik jong was en spreek nog steeds vloeiend Italiaans. Daarbij komt nog dat het circuit van Monza legendarisch is. Ik kijk dus altijd uit naar de Grand Prix van Italië.”

Ook voor Toro Rosso-teamgenoot Carlos Sainz is Monza een circuit om naar uit te kijken. “Het is altijd wel een beetje frustrerend, omdat je de hele week pizza en pasta wil eten, maar dat kan niet omdat je moet racen!”, lacht de Spanjaard.

Tifosi
Niet alleen het circuit van Monza is legendarisch, maar ook de Italiaanse fans, de tifosi. “De entree van de paddock is hier compleet anders vergeleken met andere circuits”, zegt Sainz. “Het staat altijd volgepakt met gepassioneerde Formule 1-fans. Dat geeft zo’n boost!”

Voormalig Ferrari-coureur Fernando Alonso is ook gek op de Italiaanse fans. “Zelfs als je niet in het rood gekleed bent, komen ze naar je toe. Ze zijn ontzettend gepassioneerd over racen en autosport. Er hangt hier een soort magische atmosfeer door hen.”

De Italiaanse fans halen alles uit de kast tijdens de podiumceremonie.

Snelheid
Na het snelle en vooral erg lange circuit van Spa-Francorchamps is het een kleine overstap naar Monza. Qua snelheid komen de twee wel overeen volgens Segio Pérez. “Hier ervaar je echt wat hoge snelheid is. Je vliegt de bocht in met extreem veel downforce, zeker met de 2017-auto’s.”

Als klassieker heeft ook Monza een aantal legendarisch bochten, zoals de Parabolica. Maar het zijn de twee Lesmo-bochten die er voor Esteban Ocon uitspringen. “Mijn favoriete gedeelte van het circuit zijn de Lesmo’s en de Ascaris chicane. Dat zijn echt de bochten die je ronde maken of breken. De combinatie van bochten in Ascari voelt echt fantastisch in een Formule 1-auto.”

Kwalificatie
Op zo’n kort circuit als Monza is een goede kwalificatie neerzetten misschien wel de belangrijkste taak van het weekend, denkt Romain Grosjean. “De kwalificatie is de sleutel tot een goede race. Er zijn niet heel veel bochten, dus het wordt moeilijk de banden in het ideale raamwerk te krijgen. Maar we gaan ons best doen.”

Kevin Magnussen maakt zich niet zo’n zorgen over de kwalificatie. “Monza is waarschijnlijk het beste circuit op de kalender voor inhaalacties. De Italiaanse Grand Prix levert altijd spektakel op!”

Ook bij Renault reizen ze zelfverzekerd naar Monza af: “Ik heb goede herinneringen aan Monza, omdat ik hier twee keer heb gewonnen in de vorige Formule 2 en de pole pakte in de GP2”, zegt Jolyon Palmer. “Het circuit ligt me goed, dus ik hoop dat het beter gaat dan vorig jaar.” De Brit startte toen na een dramatische kwalificatie vanaf P20 en werd er vervolgens tijdens de race afgereden door Felipe Nasr.

Nico Hülkenberg gaat vooral genieten in Italië. “Er hangt hier altijd een goede vibe. Ik ben gek op Italiaans eten en de relaxte sfeer die hier hangt. Monza is een uniek circuit, je kan de geschiedenis echt voelen en daar geniet ik enorm van.”

Jolyon Palmer komt in 2016 niet verder dan ronde 6, door een aanrijding met Felipe Nasr.