De sfeer én de resultaten waren bij Ferrari in 2015 beter dan in 2014. De verwachtingen voor 2016 zijn daarom hooggepannen, maar de volgende stap zetten wordt niet makkelijk, weet Kimi Räikkönen.

“Vergeleken met 2014 was de atmosfeer in het team afgelopen seizoen een stuk beter. Het was weer echt zoals het hoort en normaal is voor Ferrari”, stelt Räikkönen, die weet dat winnen ook normaal is voor Ferrari: “We weten allemaal waar Ferrari thuishoort, maar het zal niet makkelijk zijn zover te komen”, erkent hij. “Er doen immers veel sterke teams mee in de Formule 1 en die willen allemaal races en kampioenschappen winnen.”

“Nadat het dit jaar al beter ging, hebben we uiteraard ook hogere verwachtingen voor volgend seizoen. Dat betekent dat we races en kampioenschappen moeten gaan winnen”, verkondigt Räikkönen, volgens wie iedereen bij Ferrari er alles aan gaat doen dat voor elkaar te krijgen.

“Of het ook gaat lukken, valt nog niet te zeggen. We hebben namelijk niet in de hand wat de andere teams doen, dus we moeten naar onszelf kijken en onszelf constant blijven verbeteren. Gissen naar waar we straks staan, heeft verder geen zin. Dat weten we pas na de eerste tests en eerste race.”

Vettel
Als reden voor de verbeterde sfeer bij de Scuderia, noemt Räikkönen onder meer de komst van enkele nieuwe mensen. Zijn teamgenoot Sebastian Vettel is er daar één van. Vettel won afgelopen seizoen drie Grands Prix en finishte als derde in het WK, terwijl Ferrari tweede werd bij de constructeurs.

“Ik moet toegeven dat ik niet op zo’n sterk jaar had gerekend”, blikt Vettel terug alvorens zijn aandacht op 2016 te richten: “We willen volgend jaar de strijd aanbinden met Mercedes. Ik kan daarom niet verklappen hoe we het hopen te doen, maar het mag duidelijk zijn dat we ons op veel vlakken moeten verbeteren. Van de motor tot het chassis, en verder, maar ik denk dat de resultaten uit 2015 wel aantonen dat we op de goede weg zijn. Nu is het dus gewoon zaak dat we ons op ons eigen goede werk blijven concentreren.”