Kimi Räikkönen zou zijn contract met Ferrari niet hebben verlengd als hij er niet overtuigd van zou zijn dat hij nog steeds races kan winnen en voor de titel kan vechten.

Dat verklaart de stoïcijnse Fin naar aanleiding van de bevestiging van zijn contractverlenging eerder deze week. “Als ik niet het gevoel zou hebben nog altijd snel te zijn, zou ik er geen plezier in hebben”, zegt Räikkönen, voor wie het “puur om het racen” gaat: “Om de rest geef ik niks.”

“Ik voel er ook totaal niets voor mijn tijd of die van het team te verspillen. Ik blijf niet in de Formule 1 omdat het zo’n leuke plaats is om rond te hangen. Het racen is voor mij het belangrijkste en als ik niet zou denken dat ik races kan winnen en om de titel kan vechten, zou ik iets anders gaan doen.”

Räikkönen keerde in 2014 terug bij Ferrari, nadat hij eerder van 2007 tot en met 2009 voor het team reed. 2018 wordt zijn achtste jaar in het rood.

Klare taal zoals altijd dus van The Iceman, die er ook niet omheen draait dat het hem goed doet dat er nu even geen vragen meer worden gesteld over zijn toekomst: “Nu al dat soort zaken geregeld zijn, kunnen we ons gewoon puur op het racen concentreren.”

Wat Räikkönens zijde van de Ferrari-garage betreft is dat natuurlijk zo, maar zijn teamgenoot Sebastian Vettel heeft nog geen nieuwe deal met de Scuderia getekend. Räikkönen hoopt echter dat de Duitser blijft: “Al ben ik niet degene die erover moet beslissen.”

“Sebastian en ik werken echter heel goed samen, net zoals we als team in het geheel goed samenwerken. Ik weet niet wat er wat Sebastian betreft gaat gebeuren, maar ik hoop dat hij blijft”, zegt hij over de coureur met wie hij al sinds 2015 bij de Scuderia rijdt.

Vettel zelf heeft zich tot op heden op de vlakte gehouden over zijn toekomst en doet dat ook nu weer. “Ik weet het niet”, is zijn antwoord op de vraag hoe het er wat dat betreft uitziet. “We merken het wel. Er zal op een gegeven moment wel nieuws te melden zijn en dan zien we het wel.”