Ferrari-coureur Kimi Räikkönen kwalificeerde zich in de slotseconden van de kwalificatie in Brazilië nog net voor Max Verstappen als derde. Toch had de Fin het niet makkelijk.

“Ik heb namelijk de hele kwalificatie lopen worstelen”, vertelt de wereldkampioen van 2007. “Vooral met een aantal bochten in de middensector”, zegt Räikkönen, die het eerste deel van zijn rondje ‘niet goed’ noemde over de boordradio.

Räikkönen liet zich in gesprek met zijn team zelfs ontvallen verrast te zijn dat zijn ronde genoeg was voor P3. Tijdens de FIA-persconferentie voegt Räikkönen daar verder nog aan toe dat zijn ronde ‘eigenlijk helemaal niet bijzonder’ was. “Maar blijkbaar dus wel genoeg voor de derde plek.”

De Mercedes-coureurs staan voor Räikkönen op de eerste en tweede plaats. “Zij zijn een beetje te snel voor ons”, erkent Räikönen, die ruim zes tienden trager was dan snelste man Lewis Hamilton.

Räikkönen was wel bijna een tiende rapper dan teamgenoot Sebastian Vettel. The Iceman klopte de viervoudig wereldkampioen daarmee voor de vierde keer op rij op zaterdag.

Vettel start zondag echter niet naast, maar schuin achter Räikkönen, want Max Verstappen zit er dus nog tussen op de vierde plek, met Vettel op plaats vijf.

Vettel is niet super happy, zo geeft hij aan. “Ik speelde het denk ik iets te veel op safe in de laatste bocht tijdens mijn laatste rondje, maar ja, het rondje daarvoor was ik er te agressief”, verhaalt hij.

“Ik ben niet helemaal tevreden, want ik denk dat een plek op de tweede rij er in had gezeten”, meent Vettel, die toen de kwalificatie begon nog noodgedwongen naast zijn auto stond, toekijkend hoe zijn monteurs een remprobleem repareerden. Dit zorgde uiteindelijk echter niet voor groot oponthoud of grote problemen voor de Duitser.

Vettel wil zondag graag aanklampen bij Mercedes. “Dat gaan we althans proberen, al zijn ze hier wel heel rap. Red Bull blijft echter onze belangrijkste tegenstander en we lijken hier even snel te zijn. In de race vinden wij vaak echter nog wat extra’s. Hopelijk is dat dit keer ook zo.”