Fernando Alonso is niet door Red Bull benaderd om de vertrekkende Sebastian Vettel te vervangen omdat hij niet binnen de filosofie van het team en de rol van haar opleidingsprogramma past.

“Alonso aantrekken om Vettel te vervangen zou de meest veilige zet zijn geweest, maar het strookte niet met onze filosofie”, stelt Marko in interview met Auto, Motor und Sport. “Het aantrekken van Alonso zou ons talentenprogramma overbodig en belachelijk hebben gemaakt, zeker omdat we veel getalenteerde jongens in ons Junior Team hebben die de vrijgekomen positie kunnen invullen.”

De keuze viel daarbij op Daniil Kvyat, de jonge Rus die dit jaar, in zijn debuutseizoen, indruk maakt bij Toro Rosso. De keuze voor Kvyat is daarom logisch, maar ook omdat zijn teamgenoot Jean-Eric Vergne eigenlijk al is afgedankt door Red Bull, terwijl de andere talenten uit de jeugdopleiding van de energiedrankfabrikant nog geen Formule 1-ervaring hebben.

Een andere reden om niet voor Alonso te gaan, is omdat teambaas Christian Horner bang geweest zou zijn dat de harmonie binnen de renstal met Alonso als nieuwe teamgenoot van Daniel Ricciardo in het geding zou kunnen komen. “Het aantrekken van Alonso is als het nemen van een hypotheek: je krijgt een geweldige coureur mee, maar geen eenvoudig mens”, aldus Horner.

De blijvende Ricciardo laat op zijn beurt weten dat hij de keuze voor Kvyat goed begrijpt. “Alonso was misschien de logische keuze geweest, maar Red Bull heeft vorig jaar door mij te promoveren een gok genomen die goed heeft uitgepakt en doet dat nu weer.”

“Daarnaast is Kvyat de goedkopere oplossing, dus ik hoop dat Red Bull het overgebleven geld in de ontwikkeling van de auto steekt”, grapt Ricciardo, die als de meest ervaren kracht bij het team nu de facto de leidersrol op zich moet nemen. “Er komt meer verantwoordelijkheid op mijn schouders te liggen, maar ik denk dat ik dat wel aan kan.”

Alonso
Alonso heeft op zijn beurt overigens laten weten dat Red Bull ‘geen prioriteit’ voor hem had. De Spanjaard lijkt de geruchten die hem met een switch naar McLaren in verband brengen daarmee kracht bij te zetten. Alonso’s vertrek bij Ferrari is overigens nog niet officieel aangekondigd, maar de relatie tussen de Scuderia en Alonso lijkt na maanden van frictie niet meer te repareren.