Red Bull-testrijder Sebastien Buemi heeft weer een klein beetje hoop op een rentree naar de Formule 1. De Zwitser is reserverijder bij Red Bull en wordt door het team aanbevolen bij Renault.

Dat blijkt althans uit een artikel in de Zwitserse krant Blick, dat een warme band onderhoudt met Buemi. Op eigen naam heeft Blick-correspondent Roger Benoit zijn landgenoot wel vaker aangeprezen, maar nu heeft hij ook Red Bull-teambaas Christian Horner aan zijn zijde.

“Sebastien levert achter de schermen belangrijk werk voor ons”, zegt Horner. “Hij werkt duizenden testkilometers af in de simulator, levert goede feedback, is snel en is een echte teamspeler. Daarom hebben we hem nu aanbevolen bij onze motorenpartner Renault.”

Of de referentie van Horner veel uithaalt, valt te bezien. Juist vanwege zijn werk in de simulator mogen de kwaliteiten van Buemi bij Renault als bekend worden verondersteld. Bovendien heeft Renault al een legertje test- en reservecoureurs in huis. Esteban Ocon, uitgeleend door Mercedes, is vaste reserve. De Canadees Nicolas Latifi heeft een contract als testrijder met het oog op een racezitje in de toekomst en datzelfde geldt voor de Rus Sergey Sirotkin.

Sebastien Buemi reed tussen 2009 en 2011 voor Toro Rosso in de Formule 1 en scoorde 29 punten. Tot een promotie naar Red Bull Racing kwam het echter nooit. “Hij had de pech dat Vettel en Webber allebei langlopende contracten hadden en toen hij aan het eind van zijn gebruikelijk drie jaar bij Toro Rosso kwam, waren er geen groeimogelijkheden”, vertelt Red Bull-talentscout Helmut Marko. “Maar ik ben ervan overtuigd dat hij goed genoeg is voor de Formule 1.”

Maar kennelijk niet voor Red Bull Racing, dat Buemi weliswaar een contract als testrijder gaf, maar hem zelden opriep om de auto te besturen. Alleen in 2014 reed Buemi eenmaal een test voor het team.

Sinds het eind van zijn Formule 1-carrière rijdt Beumi voor Toyota in het World Endurance Championship. Daar werd hij in 2014 kampioen. Ook werd hij vorig jaar tweede in de Formule E.