*

Red Bull gaat banden testen voor Pirelli

Daan de Geus

Daan de Geus

9 september 2013 13:14

Red Bull gaat banden testen voor Pirelli
Racepictures

Het team van Red Bull gaat komende woensdag en donderdag met een auto uit 2011 op het Circuit de Catalunya in Barcelona een test afwerken voor Pirelli om de banden voor 2014 te evalueren.

Bandentests zijn een omstreden onderwerp sinds Mercedes afgelopen mei een (al dan niet geheime) bandentest afwerkte voor Pirelli en vervolgens voor het FIA Tribunaal moest verschijnen om te bepalen of het – samen met Pirelli – het testverbod had geschonden.

Voor de test die Red Bull komende woensdag en donderdag in Barcelona voor de bandenleverancier zal doen, is alles echter netjes en volgens het boekje geregeld, vertelt Pirelli’s motorsportchef Paul Hembery aan Autosport. “We hebben alle teams gevraagd of ze voor ons willen testen en goedkeuring gevraagd – en gekregen – van de FIA.”

“We hebben dit gedaan omdat we dit keer zeker willen zijn dat we het goed geregeld hebben en er geen misverstanden ontstaan”, zegt Hembery, die benadrukt dat Red Bull geen voordeel zal putten uit de test: “Ze zullen geen idee hebben van op welke banden we ze op pad sturen en wat ze precies testen. Van voordeel zal dus geen sprake zijn.”

Red Bull teambaas Christian Horner deelt mede dat Red Bull Pirelli graag een handje helpt om de 2014-banden te testen en daarom haar show car uit 2011 zal inzetten op het Circuit de Catalunya. “Wat er tijdens de test verder allemaal gebeurt, is aan Pirelli”, beklemtoont hij.

Horner heeft ervoor gekozen om behalve testcoureur Sébastien Buemi ook de aanstaande Red Bull-rijder Daniel Ricciardo een dag te laten testen. Logisch, vindt Horner: “Ondanks dat Pirelli de regie in handen heeft, is het namelijk een goede kans voor Daniel om verder aan ons team te wennen.”

2014
Hoewel Pirelli nog steeds geen officiële overeenkomst heeft voor 2014, heeft FIA-president Jean Todt aangegeven dat dit ‘zolang alle teams met Pirelli verder willen’ een formaliteit is.

Pirelli is naar eigen zeggen met alle elf teams akkoord om deze in 2014 van banden te voorzien en heeft verder een deal op zak met Bernie Ecclestone, de commerciële uitbater van de sport.