Red Bull-coureurs Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel zijn uit de uitslag van de kwalificatie geschrapt en moeten de race van zondag van de laatste startrij beginnen. Dit omdat hun voorvleugels illegaal waren.

De Red Bull RB10-bolides zijn na de kwalificatie niet door de technische keuring van de FIA gekomen. De voorvleugels van de auto’s van Ricciardo en Vettel waren te flexibel, zo heeft de FIA’s technische gedeputeerde Jo Bauer na keuring vastgesteld.

Conform het technisch reglement dienen voorvleugels, tot een belasting van 102 kilo op een bepaald punt van de constructie, rigide te zijn. In het geval van de voorvleugel van de RB10 zouden bepaalde componenten onder een dergelijke belasting echter bewegen, zo heeft Bauer geconstateerd.

“Na controle van de voorvleugels van de Red Bulls is gebleken dat deze op basis van hun ontwerp flexibel van aard zijn”, zo wordt een schrijven van Bauer – die de zaak daarna doorspeelde aan de wedstrijdleiding – door Autosport geciteerd.

De wedstrijdleiding heeft Red Bull-kopstukken Adrian Newey en Jonathan Wheatley op het matje geroepen en hun lezing aangehoord. Na beraad hebben de stewards daarop besloten Ricciardo en Vettel uit de kwalificatie te schrappen en ze de race vanaf de laatste startrij te laten beginnen.

Red Bull, dat de vleugels nu ook moet veranderen, heeft aangegeven de straf te accepteren. Wel heeft het nog duidelijk gemaakt niet gelukkig te zijn: “Er zijn andere teams die de regels net zo geïnterpreteerd hebben als wij, dus we hebben het gevoel dat we er expres uitgepikt zijn voor deze test.”

Het is niet de eerste keer dat Red Bull ervan is verdacht haar bolides van te flexibele vleugels te voorzien. In 2011 en 2012 speelden er vergelijkbare zaken, waarna de tests die de flexibiliteit van voorvleugels dienen vast te stellen vervolgens werden aangescherpt.