Behalve F1-auto’s start Red Bull met zijn eigen fabriek ook een lijn aan auto’s voor de consument. De consument met een flink budget welteverstaan, de in 2025 te lanceren RB17 zal 5 miljoen pond gaan kosten.

Dat heeft Red Bull vandaag bekendgemaakt. Uiteraard zal ontwerper Adrian Newey de auto op zijn tekenbord tot leven weken. Het wordt een tweezitter die alleen geschikt is voor gebruik op circuits. Er zullen 50 van gemaakt worden op de campus van Red Bull Powertrains, het ontwerp zal draaien om ‘ultimate performance’.

Ground effect zal, net als de huidige F1-auto’s, voor de grip zorgen. De RB17 wordt aangedreven door een V8 tubrohybride met meer dan 1100 pk, het moet zo dicht mogelijk komen bij de prestaties van een echte F1-auto.

Lees ook: Aston Martin en Red Bull met de Valkyrie naar Le Mans en WEC

Voor de astronomische aankoopprijs mogen de toekomstige eigenarenn ook gebruik maken van de simulator van Red Bull, het ontwikkelingsprogramma en tracktrainingen. Zij zullen zich dus echt een coureur voelen, vandaar ook de naam RB17. Max Verstappen werd wereldkampioen in de RB16B en rijdt dit jaar in de RB18.

“De RB17 is de eerste auto met Red Bull-branding die beschikbaar komt voor de verzamelaar”, aldus Christian Horner. “De auto vertegenwoordigt alles wat we weten van het bouwen van kampioenschapsauto’s”, vult Adrian Newey aan. “De RB17 verlegt de grenzen tot ver achter wat er ooit beschikbaar is geweest voor enthousiastelingen en verzamelaars.”

Ook van de hand van Adrian Newey: de Aston Martin Valkyrie