Vanaf de tweede helft van 2020 aan de start in het World Endurance Championship: een race-versie van de Aston Martin Valkyrie die de Britse sportwagenfabrikant samen met Red Bull heeft gemaakt.

Het World Endurance Championship (WEC) kondigde vrijdagochtend aan dat het met ingang van superseason 2020-2021 de zogenaamde hypercar-regels invoert: regels die het autofabrikanten toestaan zich met hypercars (exotische sportwagens) in de strijd te mengen met de prototypes.

De eerste nieuwkomer heeft het WEC daarbij al binnen: Aston Martin. De Britse sportwagenfabrikant waagt de sprong –  met steun van Red Bull én Red Bulls technisch directeur Adrian Newey, waarmee het ook de Valkyrie-hypercar heeft ontworpen waarvan het nu dus een race-variant gaat ontwikkelen.

Lees ook: Marko: “Red Bull overweegt Le Mans-deelname in 2021”

De deelname aan het WEC betekent ook dat Aston Martin met steun van Red Bull in de topklasse mee gaat doen aan de 24 Uur van Le Mans van 2021, met het kroonjuweel dat de afsluiter is van WEC superseason 2020-2021.

Goed nieuws voor autosportpuristen is dat de Valkyrie een schreeuwende 6.5-liter V12-motor achterin heeft liggen. Of de race-auto net als de ‘gewone’ Valkyrie een hybride wordt, heeft Aston Martin niet toegelicht. Of dit project van Aston Martin gevolgen heeft voor haar huidige programma in de GT-klasse van het WEC, is evenmin bekend.
(tekst loopt door onder de foto’s)

Met de Valkyrie gaat Aston Martin zoals gezegd meedoen in de topklasse van het WEC. “We hebben altijd al gezegd dat we voor de overall overwinning willen gaan, en de tijd is er nu rijp voor”, zegt CEO Andy Palmer.

Aston Martin won de 24 Uur van Le Mans in 1959 voor het eerst en laatst overall, maar pakte in 2007, 2008, 2014 en 2017 nog wel zeges in de GT’s.

Aston Martin is haar autosportactiviteiten de laatste jaren flink aan het uitbreiden. Zo is het titelsponsor van het Red Bull Formule 1-team en doet het sinds begin dit jaar met R-Motorsport mee aan de DTM. Sinds 2005 heeft in samenwerking met Prodrive een endurance- en GT-programma.

Lees ook: De Vries en Van der Garde over Le Mans: ‘Iedere coureur wil deze race rijden’