Red Bulls huidige contract met de Formule 1 loopt nog tot en met 2020. Daarna is “stoppen een optie”, verklaart Red Bull-topman Helmut Marko. Het energiedrankjesmerk overweegt onder meer om vanaf 2021 aan de 24 uur van Le Mans mee te doen.

Na een succesvolle periode vol wereldtitels is Red Bull sinds 2014 niet langer het topteam in de Formule 1. Met Honda hoopt men vanaf 2019 op meer succes, met de wereldtitel in 2020 als doel. Red Bull heeft nog een contract met de Formule 1 tot en met 2020. Of het Oostenrijkse team daarna doorgaat met de Formule 1, hangt volgens Marko af van de nieuwe regels in de sport.

Marko in gesprek met Toro Rosso-teambaas Franz Tost.

Eigenaar Liberty Media wil die regels per 2021 namelijk invoeren, al ligt er voorlopig nog geen concreet plan op tafel. “Zo lang er geen motorreglement of Concorde Agreement [een overeenkomst tussen de teams, de FIA en Liberty, red.] ligt, zal zowel Red Bull als Honda geen beslissing maken”, legt Marko uit aan Autosport. “We zullen in ieder geval niet weer afhankelijk worden, zoals in het verleden, toen we bij anderen moesten bedelen en zij zich niet aan beloften hielden.”

Red Bull denkt in ieder geval serieus na over zijn Formule 1-toekomst na 2020. “Stoppen is een optie”, aldus Marko. “Of iets anders doen, een andere raceklasse.” Daarmee dreigt de Red Bull-topman dus met een vertrek, iets wat het team vaker gedaan heeft sinds de successen uitblijven. Het aanblijven van Red Bull lijkt dan ook vooral af te hangen van de prestaties met Honda als nieuwe motorleverancier.

Lees ook – Marko: ‘Als het met Honda niet lukt, stopt Red Bull met Formule 1’

Blijven de successen uit, dan is bij een vertrek uit de Formule 1 deelname aan de 24 uur van Le Mans een mogelijkheid. “Met de Valkyrie [een nieuwe supercar van Aston Martin, red.] kan Le Mans een optie zijn met de hypercar-regels”, legt Marko uit. “Als er een budgetlimiet komt in de Formule 1, zouden we mensen moeten ontslaan. Dat willen we niet, dus zouden we hen kunnen gebruiken in zulke projecten”, doelt hij nogmaals op Le Mans.

Red Bull was met ontwerper Adrian Newey verantwoordelijk voor het ontwerp van de Aston Martin Valkyrie. Het team heeft daarmee al een auto op het oog om mee deel te nemen. “Het lijkt erop dat je in het WEC kunt rijden tegen redelijke kosten met onze Valkyrie als basis. Hoewel Red Bull nooit aan de 24 uur heeft meegedaan, is het iets waar we over nadenken.”

De Aston Martin Valkyrie. © Aston Martin