*

‘Red Bull onderhandelt met Mercedes over motor’

Daan de Geus

Daan de Geus

28 juli 2015 09:30

‘Red Bull onderhandelt met Mercedes over motor’
Racepictures

Terwijl het in afwachting zit van wat Renault besluit in de toekomst te doen, flirt Red Bull met Mercedes en wordt voor Toro Rosso aan Honda-motoren gedacht. Dat bericht Auto, Motor und Sport.

Renault bezint zich al enige tijd op haar toekomst en heeft daarbij drie opties: stoppen met de Formule 1, weer een eigen team beginnen (vermoedelijk door Lotus over te nemen) of verder gaan als motorleverancier van Red Bull en Toro Rosso.

De Franse autofabrikant wil de knoop in de zomer doorhakken en teambaas Christian Horner vertelt aan Auto, Motor und Sport dat het ook voor Red Bull afwachten is ‘wat er in Parijs wordt besloten’, maar volgens de Duitse publicatie denkt Red Bull al wel serieus over andere opties voor 2016.

Ferrari zou daarbij geen optie zijn omdat het Red Bull in 2016 geen nieuwe motor wil geven, maar louter een 2015 exemplaar. Red Bull zit daarom naar verluidt alleen nog met Mercedes om de tafel, waarbij Bernie Ecclestone als bemiddelaar zou optreden.

Ecclestone zou als exploitant van de Formule 1 bij een competitief Red Bull gebaat zijn, omdat het meer strijd aan de kop van het veld oplevert. Momenteel komt Red Bull voor haar eigen gevoel vrijwel uitsluitend te kort omdat de Renault-motor niet sterk genoeg is. In Hongarije werd dat onderstreept: op de Hungaroring – waar motorvermogen minder belangrijk is – had Red Bull haar meest competitieve weekend van het seizoen.

Contracten
Met Red Bull in zee gaan zou logischerwijs geen verstandige stap zijn voor Mercedes zelf, maar Mercedes-topman Toto Wolff houdt de deur op een kier. “Red Bull heeft een verdrag met Renault en dat respecteren we. Maar”, zo vervolgt hij: “We kennen de Formule 1. Hier geldt: ‘zeg nooit nooit’.”

Renault heeft eerder aangegeven dat het ongeacht wat het besluit haar tot en met 2016 doorlopende contract met Red Bull zal respecteren en uitdienen. Volgens Auto, Motor und Sport hoeft dat echter niet per se van Red Bull. De top van het team zou eraan twijfelen dat Renault haar motor daadwerkelijk kan verbeteren en het contract met de Franse firma willen ontbinden als het er naar uitziet dat er inderdaad geen progressie wordt geboekt.

Als Renault weer een fabrieksteam begint door Lotus over te nemen, zou dat makkelijk te doen zijn, maar anderzijds zou Red Bull de deal volgens Auto, Motor und Sport kunnen verbreken op basis van niet waargemaakte beloften of zelfs kunnen afkopen.

Mocht het inderdaad van een breuk komen met Renault, dan komt ook Red Bulls opleidingsteam Toro Rosso zonder motoren te zitten. Red Bull zou dan met McLarens motorpartner Honda een deal willen sluiten voor klantenmotoren voor Toro Rosso.

Gerelateerd