Daniel Riccardo mag dan 72 punten achter liggen op WK-leider Nico Rosberg, met twee overwinningen uit de laatste drie races is de Australiër theoretisch gezien nog een outsider in de strijd om het wereldkampioenschap. Zijn team Red Bull heeft laten weten de Australiër niet te zullen helpen met teamorders.

Het feit dat Ricciardo teamgenoot Sebastian Vettel op alle fronten de baas is – voorsprong in het kwalificatieduel, drie overwinningen tegen nul – maakt het niet geheel onlogisch als de teamleiding zou besluiten dat Vettel voortaan op het circuit plaats voor Ricciardo moet maken.

Teambaas Christian Horner wil daar echter niets van weten: “Ik denk dat we onze coureurs gewoon laten racen. We vertrouwen erop dat ze eerlijk wheel-to-wheel met elkaar vechten.” Horner acht Ricciardo’s kansen op de titel bovendien niet erg realistisch, en daarom denkt hij niet dat het nog bijzonder zinvol is om in te grijpen. “Het gaat erom hoe ze het op de baan doen, en op Monza deden ze het netjes”, aldus Horner.

Dat Horner er nu op vertrouwt dat zijn coureurs er onderling geen rommeltje van maken op de baan, mag opmerkelijk worden genoemd. Tussen Vettel en zijn vorige Australische teamgenoot Mark Webber was het tenslotte geregeld hommeles. De ellende begon tijdens de Grand Prix van Turkije in 2010, toen een inhaalactie van Vettel op Webber tot een botsing leidde, met twee woedende coureurs als gevolg.

Daarna kwam het nooit meer helemaal goed tussen de twee. De situatie culmineerde in het beruchte ‘Multi 21’-incident tijdens de Grand Prix van Maleisië in 2013. Het team vertelde Webber zijn motorvermogen terug te draaien en gaf aan Vettel de opdracht om niet aan te vallen, maar die trok zich daar niets van aan, haalde de Australiër in en won de race.