Motorfabrikant Renault heeft haar excuses aangeboden aan de teams van Red Bull en Lotus, die gisteren allebei een coureur die in een goede positie lag zagen uitvallen vanwege een motorprobleem.

Red Bull-coureur Sebastian Vettel viel gisteren in de 33e ronde ineens stil terwijl hij onbedreigd onderweg leek naar de zege, terwijl Romain Grosjean als tweede rondreed toen zijn Lotus-Renault er na veertig ronden plotseling mee ophield.

In beide gevallen was het de Renault-krachtbron achterin die de geest had gegeven, dus de Franse motorfabrikant toont zich nu schuldbewust: “We willen graag onze excuses aanbieden aan de teams van Red Bull en Lotus, want deze uitvalbeurten zijn onze schuld”, vertelt Rémi Taffin, die tijdens raceweekends de dagelijkse leiding heeft over het motorprogramma van Renault, aan ESPNF1.

“Zowel Sebastian als Romain heeft helaas met een defect aan de dynamo van de motor te maken gekregen, al lijkt het erop dat het in beide gevallen om een ander type defect ging”, verduidelijkt Taffin.

“In Sebastians geval is de dynamo te heet geworden, met als gevolg dat de motor daardoor uitgeschakeld werd. Bij Romain ging hij simpelweg stuk en daardoor kreeg de motor geen stroom meer, waardoor deze ermee ophield.”

Behalve dat hij namens Renault excuses maakt voor de uitvalbeurten, belooft Taffin ook dat de motorfabrikant ervoor gaat zorgen dat deze defecten niet nog een keer de kop opsteken. “Zodra de motoren terug zijn op onze fabriek in Viry gaan we uitgebreid onderzoek doen en ervoor zorgen dat Red Bull, Lotus en onze andere klanten er niet bang voor hoeven te zijn dat dit nog een keer voorkomt.”

“Daarnaast moeten we ook uitzoeken hoe het komt dat het Kinetic Energy Recovery System van Heikki Kovalainens Caterham niet werkte”, zo kaart Taffin nog een verbeterpunt aan. “We hebben dus behoorlijk wat werk te doen voordat we straks naar Silverstone gaan voor de volgende race, maar gelukkig beschikken we een sterk technisch team en hebben we alle benodigde middelen voorhanden.”

Foto:de defecte Red Bull RB8 van Sebastian Vettel wordt naar de pits gebracht. © Sutton Images.