Motorleverancier Renault voert gesprekken met Formule 1-uitbater Bernie Ecclestone over de mogelijkheden die het in de koningsklasse heeft. Dat bericht Autosport.

Een voortijdig vertrek van de Franse autofabrikant is daarbij uitgesloten, zo meldt Cyril Abiteboul, de managing director van Renault F1: “We hebben een bindend contract om tot eind 2016 motoren te leveren en dat zullen we respecteren. We hebben iedereen in de eerste plaats dus gerust gesteld dat we niet voortijdig vertrekken”, zegt Abiteboul, verwijzend naar de vergaderingen tussen Ecclestone en Renault-kopstukken Carlos Ghosn en Jerome Stoll.

Voor na 2016 heeft Renault echter drie opties: stoppen, verder gaan als motorleverancier, of weer een eigen team beginnen. “We moeten op een gegeven moment bepalen wat we na 2016 willen doen en deze gesprekken waren de eerste stap om uit te maken wat het beste is”, legt Abiteboul uit. “We zien wel wat er uit komt, maar het was een goede meeting”, zo voegt de Fransman daar aan toe.

“Er zijn de laatste tijd bovendien veel dingen over Renault geroepen door mensen die niet voor Renault werken, dus het was ook gewoon goed om onze positie te verduidelijken en bij te praten”, vertelt Abiteboul, die aangeeft dat er ‘meestal in Monaco door de topmensen van Renault met de bestuurders van de Formule 1 – waaronder met name Bernie Ecclestone – wordt gesproken’.

Wat Abiteboul benadrukt, is dat Renault nog altijd meer uit haar investering in de Formule 1 wil halen. De Franse firma had het gevoel niet genoeg publiciteit en credit te halen uit de titelsuccessen die het van 2010 tot en met 2013 met Red Bull behaalde, terwijl het sinds de introductie van de V6-turbomotoren in 2014 achterloopt op Mercedes en door bijkomende betrouwbaarheidsproblemen vooral op negatieve aandacht kan rekenen.

Eigen team?
Renault levert momenteel motoren aan Red Bull en Toro Rosso, waarbij het naar verluidt heeft gekeken of het de laatstgenoemde renstal (deels) kan overnemen. Renault zou – naar aanleiding van een studie naar haar rol in de sport – ook hebben overwogen om Lotus, Force India of Sauber deels of helemaal over te nemen. Volgens Auto, Motor und Sport zijn de gesprekken met al deze teams om uiteenlopende redenen echter op niets uitgelopen.

De Duitse publicatie suggereert daarbij nu dat het niet uitgesloten is dat Renault momenteel kijkt of het de formatie van Manor kan kopen. De komst van voormalig Renault-topman en -adviseur Bob Bell naar Manor zou mogelijk een teken van een aanstaande relatie met Renault zijn, al stelt Auto, Motor und Sport eveneens dat dit juist kan betekenen dat het plan om weer een eigen team te beginnen van tafel is.

Foto: Renault-topman Cyril Abiteboul (rechts) met Bernie Ecclestone (links) en Red Bull-teambaas Christian Horner.