Renault leidt liever een eigen kampioen op dan dat het veel geld uittrekt om een bestaande kampioen van een ander team over te nemen.

“Een bestaande kampioen aantrekken is in de moderne Formule 1 denk ik geen noodzaak”, zo verklaart Renault-topman Cyril Abiteboul in gesprek met Motorsport. “We hebben namelijk misschien zelf wel de mogelijkheden om met een toekomstig kampioen naar de top te groeien”, denkt hij.

Formula One World Championship 2016, Round 1, Australian Grand Prix, Melbourne, Australia, Sunday 20 March 2016 - Cyril Abiteboul (FRA) Renault Sport F1 Managing Director.

Abiteboul is de ‘managing director’ van Renault F1.

“Uit sportief, financieel en marketing oogpunt is dat denk ik ook een geweldige aanpak. Het is namelijk geen geheim dat het minder kost om deze koers te varen dan voor veel geld een gevestigde naam aan te trekken”, stelt Abiteboul.

Aan geld om dat laatste wel te doen is desondanks geen gebrek, benadrukt Abiteboul: “We kunnen het ons zeker veroorloven een stercoureur te kopen, dus we sluiten het ook weer niet absoluut uit, maar ik ben er dus niet zeker van dat dit het juiste voor ons zou zijn.”

Red Bull-model
“Het model waar wij meer naar toe trekken, als je het zo wil noemen, is dat van Red Bull met Sebastian Vettel. Achteraf is het natuurlijk logisch dat Red Bull op een gegeven moment voor Vettel heeft gekozen, maar toen het dat deed, was dat niet zo vanzelfsprekend als we het nu zien.”

“Vettel was geen kampioen toen Red Bull voor hem ging, net zoals Red Bull zelf toen nog geen titels had gewonnen. Ze zijn samen gegroeid en kampioenen geworden”, memoreert Abiteboul, die verder benadrukt dat Renault voor de toekomst op zoek is naar ‘een echte leider’.

2017
Namen noemt de Fransman daarbij niet, al beklemtoont hij dat de huidige Renault-coureurs – Kevin Magnussen en Jolyon Palmer – in tegenstelling tot wat in sommige media wordt beweerd nog ‘niet afgeschreven’ zijn.

“Zeker niet. We moeten maar zien hoe de rest van het seizoen uitpakt, maar gekeken naar het materiaal waar ze over beschikken, doen ze het goed”, zegt hij over de coureurs die nog geen nieuwe deals hebben gekregen voor 2017.

Andere coureurs die als kandidaten worden genoemd voor een zitje bij Renault, zijn Sergio Pérez, Felipe Massa, Valtteri Bottas, Sergej Sirotkin en Estban Ocon. Renault heeft aangegeven de tijd te willen nemen met de rijderskeuze voor volgend seizoen.