Daniel Ricciardo en Sebastian Vettel werden vandaag op verschillende strategieën gezet door hun team Red Bull. Voor Ricciardo pakte dat goed uit, voor zijn teamgenoot een stukje minder.

Na de start lag Vettel, die ook voor Ricciardo op de grid stond, voor Ricciardo, maar een vroege pitstop voor Vettel en een latere stop voor Ricciardo bracht laatstgenoemde later in de race toch weer voor zijn teamgenoot én het groepje coureurs dat er aanvankelijk tussen zat.

“Dit was een leuke race, ik heb genoten van al het inhalen”, vertelt Ricciardo, die na zijn stop een geweldige opmars maakte op verser rubber dan de rest, aan de BBC. “Na mijn matige start, wisten we dat we iets moesten doen. Door kalm te blijven en de latere stop, hebben we het goed opgelost.”

Ricciardo haalde – onderweg naar Vettel – eerst nog Jenson Button en Sergio Pérez in. “De actie op Button was eigenlijk vrij eenvoudig, maar bij Pérez moest ik het met een ‘dummy’ doen”, verhaalt de coureur die naar eigen zeggen vooral zo lekker kon inhalen omdat hij veel vertrouwen in de remmen en zijn auto had. “Dat gaf me echt de kans om op deze manier te rijden.”

Ricciardo’s laatste ‘slachtoffer’ was Vettel, in een gevecht voor P5. In dat duel klaarde de Australiër, na een eerdere afgeslagen poging in de eerste bocht, de klus met een schijnbeweging. “Ik wist dat ik een move kon maken, dus ik probeerde het eerst buitenom en ging toen binnendoor er langs. Dat was, net als de eerdere duels, een leuk gevecht.”

Vettel
Achter het stuur van de andere Red Bull RB10 heeft Vettel een stuk minder zitten lachen dan zijn teamgenoot. “De strategie heeft me een beter resultaat gekost”, verklaart hij. “We konden de harde band tijdens de lange tweede stint namelijk simpelweg niet lang genoeg goed houden voor aan het eind van de race”, legt hij de vinger op de zere plek.

“Met dit soort klasseringen kan ik niet blij zijn”, verzucht de uiteindelijke nummer zes, die denkt dat zijn strategie er ook voor zorgde dat Ricciardo hem aan het eind nog voorbij ging, maar er ook niet te lang mee wil zitten: “Want achteraf is het makkelijk praten. Qua pure performance was dit het ook wel gewoon zo’n beetje”, erkent de viervoudig wereldkampioen.