In Singapore ging het allemaal prima voor Red Bull: de auto was competitief en er gingen twee bokalen mee terug het vliegtuig in. Op Suzuka hoopt het team een vervolg aan dat succes te geven, en volgens Daniel Ricciardo belooft het een opwindend ritje te worden.

De Australiër is net als veel van zijn collega-coureurs dol op het Japanse circuit. “De hele baan is goed, maar de eerste sector is gewoon een droom. Eerst heb je de Esses en de Dunlop Curve, maar dan komt het beste gedeelte: de Degner-bocht.” Die dubbele knik is bepaald niet de misselijkste, vertelt Ricciardo. “De eerste knik van de Degner is erg krap, er is geen ruimte voor een foutje maar je gaat zo hard je kunt. Als je dan bijna weer rechtuit gaat, moet je vol in de ankers en gooi je de wagen in de licht hellende tweede knik rechtsaf. Je moet maar hopen dat je het goed doet, anders is het einde verhaal. Niet gek om dat 53 keer achter elkaar te mogen doen voor je werk!”

Als Ricciardo de wilde rit er zondag op heeft zitten, wordt hij waarschijnlijk weer door de Japanse fans overspoeld met cadeautjes. “Ze weten je altijd weer te verrassen met allerlei cadeaus en foto’s, zelfs foto’s van mezelf waarvan ik niet eens wist dat ze bestonden!” De drievoudig racewinnaar weet nog wel wat het grappigste geschenk was: “Het mafste dat ik ooit kreeg was een elektrische neushaartrimmer. Ik dacht dat ik niet van die opvallende neusharen had, maar daar waren mijn fans het niet mee eens!”

Vettel

Ricciardo’s stalgenoot Sebastian is al net zo gek op de Japanse fans. “Ze zijn zo toegewijd, ze weten alles over ons en wachten tot laat op de avond om ons te zien en een handtekening te bemachtigen. Na de race blijven ze nog lang zitten om op de schermen de herhaling van de race te kijken, ook als het slecht weer is.”

Vettel bewaart goede herinneringen aan Suzuka. De Duitser hengelde er in 2011 zijn tweede wereldtitel binnen. “Het is een fantastische baan, je kunt hem nog het beste vergelijken met Spa. In de eerste sector heb je een aantal heel snelle bochten. Die zijn leuk, en dan heb je ook nog de uitdagende Spoon Curve en de 130R.”