Red Bull zat zaterdag in de kwalificatie ogenschijnlijk dichter in de buurt van Mercedes en Ferrari, maar Daniel Ricciardo finishte de race zondag op meer dan een minuut van winnaar Lewis Hamilton als derde. “Het gat is ongeveer hetzelfde, denk ik.”

Dat vertelt Ricciardo voor de camera van NBC Motorsports, nadat hij heeft toegegeven dat hij zijn derde plek in Spanje vooral dankte aan wat voor hem gebeurde. Nadat Valtteri Bottas, Kimi Räikkönen en Max Verstappen met elkaar slaags raakten bij de start en Verstappen en Räikkönen daarbij uitvielen, zag Bottas een zeker lijkende derde plek later letterlijk in rook opgaan door motorpech.

Ricciardo reed een eenzame race in Barcelona.

“We zijn met meer geluk dan snelheid op het podium gekomen”, erkent hij. “We zijn nog steeds niet snel genoeg om regelmatig podiumplekken te pakken. De pace is er niet, maar in een race kan natuurlijk wel van alles gebeuren en het kan je kant opvallen. Er zitten dus wel meer podiumplekken in, maar qua pure pace moeten we nog veel tijd vinden om Ferrari en Mercedes bij te halen.”

Met een achterstand van 1 minuut 15 op winnaar Hamilton is het desgevraagd wat wikken en wegen voor Ricciardo om in te schatten wat de RB13-update Red Bull heeft gebracht. “Het gat is ongeveer hetzelfde als eerder in het jaar, denk ik.”

“Ik denk eerlijk gezegd dat er in dat opzicht niet heel veel is veranderd, maar het was belangrijk wel veel ronden te kunnen rijden tijdens de race, dat is nuttige informatie. Ik kon in de openingsronden goed zien waar de Mercedes en Ferrari sneller waren – dat was namelijk wel duidelijk – dus dat zal ik eens met de jongens bespreken.”

Voor Red Bull gaat het er volgens Horner gewoon om het maximale uit elke race te halen.

Horner
Teambaas Christian Horner gaf al voor de race tegenover Sky Sports F1 aan dat Red Bull voorlopig in elk geval nog niet aan de titel denkt. “We kijken namelijk tegen een aanzienlijke achterstand aan. We concentreren ons er dus op zoveel mogelijk te leren en gewoon het maximale uit elke race te halen.”

Red Bull heeft zelf een chassis-update gebracht, maar wacht nog op een motor-upgrade van Renault. Het is daarbij ‘hoe eerder hoe beter’, benadrukt Horner. “Ze hebben volgens mij een ontwikkelingspad gevonden dat veel kan opbrengen, maar zijn helaas tegen wat complicaties aangelopen bij het volgen daarvan. Hopelijk komen ze snel met iets.”