Red Bulls Daniel Ricciardo wil wat betreft het strijden met de jongere generatie coureurs een voorbeeld nemen aan MotoGP-legende Valentino Rossi.

Rossi is ook op 38-jarige leeftijd nog een absolute topper in de MotoGP.

Rossi is een grootheid in de motorsport, met zeven titels achter zijn naam in de klasse die sinds 2002 als MotoGP door het leven gaat. Inmiddels is hij 38, maar de Italiaan is – hoewel hij momenteel geblesseerd is na een val en tijdelijk wordt vervangen door de Nederlander Michael van der Mark – nog altijd een topper in de klasse.

Rossi heeft het in de MotoGP de laatste jaren echter flink aan de stok met jongere tegenstanders, zoals Marc Márquez en Maverick Viñales. Ricciardo is pas 28 en heeft in de Formule 1 nog lang niet zo’n erelijst als Rossi in de MotoGP, maar ziet Rossi als perfect voorbeeld van hoe je als (iets) oudere coureur de jonkies van je af kan houden.

“Het is een nieuwe ervaring voor me”, vertelt Ricciardo aan Autosport over hoe het is om bijvoorbeeld met de negen jaar jongere Max Verstappen naast zich bij Red Bull de ‘oudere’ te zijn. “Voorheen was ik altijd het jonkie, of in elk geval even oud. Ik zit nu, denk ik, een beetje in de positie van Sebastian Vettel toen ik in 2014 naar Red Bull kwam.”

Verstappen en Ricciardo.

De hype omtrent Verstappen is volgens Ricciardo ook wel wat groter dan destijds bij hem het geval was, maar met Rossi als voorbeeld staat hij er hoe dan ook gelaten in: “Want Valentino maakt dit nu al tien jaar door, denk ik.”

“Je kan er uiteindelijk op twee manieren in staan. Je kan denken: ‘Wauw, hij krijgt alle aandacht en dit en dat’, wat dan echt in je gedachten gaat spelen en z’n tol eist.”

“Wat ik daarentegen met name dit jaar heb gedaan, is erkennen dat Max beter is geworden, in plaats van dat ik excuses maak voor mezelf”, legt de Aussie uit. “Ik heb me, pro-actief, gericht op hoe ikzelf ook beter kan worden, zoals Rossi dat de laatste jaren volgens mij ook heeft gedaan.”

Dat is volgens Ricciardo ook cruciaal, omdat jonge jongens die de sport betreden “beter en beter” worden en zich natuurlijk ook ontwikkelen. Het is Ricciardo dan ook duidelijk wat hij moet doen om de jonkies bij te benen: kritisch naar zichzelf kijken, leren van de slechte dagen en blijven nadenken.