Robert Kubica keert vandaag, ruim zes jaar na zijn ernstige rallyongeluk, terug in een Formule 1-auto. De crash leek het einde te betekenen van de racecarrière van Kubica, maar hij is nog lang niet klaar met de autosport. In Valencia, op het circuit Ricardo Tormo, is hij voor het eerst weer achter het stuur van een F1-auto gekropen, meldt Motorsport.com.

De Pool was tot en met 2009 coureur bij BMW-Sauber, waar hij meerdere malen een plek op het podium innam en in 2008 zijn eerste zege behaalde bij de Grand Prix van Canada. In 2010 tekende hij bij Renault. Het team werd overgenomen door investeringsmaatschappij Genii Capital en ging verder onder de naam Lotus.

In de winterstop van 2011 raakte Kubica zwaargewond tijdens zijn deelname aan de Rally van Andora in Italië. De vangrail waar hij tegenaan reed, doorboorde op bizarre wijze zijn auto. Hij werd met meerdere botbreuken en verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. De doktoren wisten de rechterarm van Kubica te redden, maar door de beperkte mobiliteit kon hij niet terugkeren in de Formule 1. Hij bleef wel actief in de rallysport en verschuift inmiddels zijn aandacht weer naar circuitraces. Hij moest zich terugtrekken om dit jaar in het World Endurance Championship uit te komen voor het LMP1-team van ByKolles, maar testte wel onder meer LMP2-, Formule E- en GP3-auto’s.

Nu, zes jaar later, is Kubica voldoende hersteld om tijdelijk terug te keren bij het team van Renault, waar hij in 2010 bij tekende. Net als Renault F1-testrijder Sergej Sirotkin bestuurt hij vandaag een showauto van Renault, de Lotus E20 uit 2012.