Door een noodgedwongen dieet ontwikkelde Romain Grosjean in 2009 een liefde voor koken, naast racen inmiddels zijn grootste passie. “Ik vind het uitdagend een mooi en smakelijk gerecht te bereiden.”

Misschien is het wel een project voor later, een restaurant: Chez Grosjean. Waarom niet? Voorlopig is koken voor de Zwitser, die ook in het bezit is van een Frans paspoort en racet met een Franse licentie, niet meer dan een hobby. Maar wel een heel serieuze. Vorig jaar bracht Grosjean (32) met zijn vrouw Marion Jollès, tv-presentatrice bij de Franse zender TF1, zelfs een kookboek uit met bijdragen van beroemde chefs. Hoog tijd voor een smakelijk gesprek met FORMULE 1.

Romain, waar komt je liefde voor koken vandaan?
“In 2009 werd KERS in de Formule 1 geïntroduceerd. Ik ben vrij lang en was te zwaar, dus moest ik een dieet volgen om gewicht te verliezen. Na wekenlang bonen en kip te hebben gegeten was ik daar een beetje flauw van. Ik ging recepten opzoeken en me in eten verdiepen. Ik had het geluk dat ik vervolgens een paar chefs ontmoette die van racen en auto’s in het algemeen hielden. Zo werd ik verliefd op koken.”

Top: Beef Wellington is een van de favoriete gerechten van Romain Grosjean. Bron: Instagram @grosjeanromain

De Franse of Amerikaanse keuken?
“De Franse. De Amerikaanse keuken is heel interessant, veel meer dan een hamburger of een hotdog. Je hebt bijvoorbeeld verschillende soorten barbecues en barbecueën is niet gemakkelijk, maar dat kunnen ze in Amerika heel goed. Toch kies ik voor de Franse keuken, omdat het qua koken meer geschiedenis en traditie heeft.”

Zoet of zout?
“Zout. Daar houd ik meer van dan zoetigheid.”

Bier of wijn?
“Wijn. Een biertje is lekker bij de barbecue, maar als je op niveau kookt, dan past een glas wijn daar beter bij. Ik drink zelf af en toe ook graag een goed glas wijn.”

Zwitserse kaas of Camembert?
“Ik kies voor de Zwitserse kaas. We hebben heel goede kaassoorten en hoewel je die ook in Frankrijk hebt, kies ik niet voor Camembert. Als je nou een andere soort had genoemd, had ik misschien wel voor de Franse kaas gekozen.”

Flop: Grosjean durfde twee jaar geen crème brûlée meer te maken nadat het een keer grandioos mislukte. Bron: Instagram @grosjeanromain

Als dessert: taart of ijs?
“Zal ik je eens een geheimpje verklappen? Ik ben stapelgek op ijs. Geef me vijf bollen ijs en ik eet ze op tot ik er ziek van word. Ik ben eraan verslaafd. IJs en kaas zijn gevaarlijk voor mij. In Italië heb ik met mijn vrouw en vrienden eens een coupe D’Amici gehad; dat waren veertien bollen ijs om samen op te eten. Toen we die op hadden zat ik zo vol… Ik dacht: pff, dat had ik echt niet moeten doen, maar ik kon gewoon niet stoppen.”

Het kookboek van Romain Grosjean en zijn vrouw Marion is hier te bestellen


Lees het volledige interview met Romain Grosjean in editie 6 van Formule 1. Met verder alles over de turbulente Grand Prix van Azerbeidzjan, de manager van Fernando Alonso, Mental Theo over zijn fascinatie voor Formule 1 en nog veel meer! Nu in de winkel en hier online te bestellen.