*

Rondje buitenlandse media: Enkel lof en bewondering voor mentale kracht Charles Leclerc

Sjaak Willems

Sjaak Willems

2 september 2019 11:00

Rondje buitenlandse media: Enkel lof en bewondering voor mentale kracht Charles Leclerc

Het is uiteraard Charles Leclerc en zijn overwinning voor zijn overleden vriend Anthoine Hubert wat de klok slaat in de internationale kranten. De Monegask won op Spa zijn eerste race, de omstandigheden waaronder hij dat deed, oogsten ontzag en lof.

“De eerste winst voor de jonge Monegask van Ferrari, in een weekend getekend door de tragische dood van vriend en F2-coureur Hubert”, schrijft de Franse krant Le Figaro. “Hij snelde vanaf pole position naar de overwinning maar kon het nauwelijks vieren onder deze omstandigheden. Hij had het uiteraard graag anders gezien maar zo is het racen nu eenmaal. 1 september zal voor altijd een belangrijke datum zijn voor Leclerc. Zijn eerste overwinning, de jongste achter het stuur van een Ferrari en eveneens op dezelfde plek als Schumacher in 1992.”

Foto: Motorsport Images

Lees ook: Leclerc draagt eerste overwinning uit zijn carrière op aan Anthoine Hubert

‘Emoties nauwelijks voor te stellen’
De manier waarop Charles Leclerc in de moeilijke omstandigheden de winst pakte oogst ontzag, ook bij ESPN. “Het was makkelijk aan te nemen dat het Leclerc aan zou grijpen en zou beïnvloeden. Leclerc zag eruit alsof hij het leed van de wereld op zijn schouders had toen hij in de auto klom. Twee keer eerder begon hij vanaf pole en lukte het niet om te winnen. Hij ging voor drie keer scheepsrecht maar de emotionele lading is nauwelijks voor te stellen.”

De BBC haalt de Franse generatie aan waarvan Leclerc, en ook Hubert, deel van uitmaakte. “Leclerc vertelde over de vier jochies: Gasly, Ocon, Hubert en hijzelf, ze groeiden samen op en droomden van de F1. Huberts dood overschaduwt wat een heuglijke dag voor Leclerc had moeten zijn. Zijn dromen komen uit, als kind wilde hij in de Formule 1 rijden. Dat gebeurde, Ferrari was de volgende droom die uitkwam. En zondag dan de eerste overwinning.”

Foto: Motorsport Images

Lees ook: In beeld: Van Leclerc tot Prost, emotioneel eerbetoon aan verongelukte Anthoine Hubert

‘Eindelijk weer een rood overall’
Het Duitse Auto Motor und Sport spreekt tot slot van een verbroken vloek. “Ferrari kan dus nog steeds winnen, Leclerc bevrijdt zijn in België. Eindelijk een winnaar met een rode overall, eindelijk een weekend waarin alle stukjes op zijn plaats vallen voor Ferrari”, schrijft AMuS in zijn commentaar. “Ferrari had al meerdere keren kunnen winnen maar struikelde steeds over de eigen fouten. Het ging niet makkelijk, een herhaling van Oostenrijk leek zich aan te tekenen toen Hamilton snel dichterbij kwam. Leclerc verloor zaterdag een vriend maar zondag kwam zijn jongensdroom uit.”

“Leclerc was nagenoeg onaantastbaar op Spa en pakte de overwinning, de concurrentie kon niet dezelfde snelheid vinden. Leclerc won in 2017 een GP2-race slechts een paar dagen nadat zijn vader was overleden. In België was er een soortgelijke situatie. Een dag nadat zijn goede vriend overleed, reed Leclerc naar de eerste overwinning in zijn F1-carrière. Een met gemengde gevoelens voor Leclerc zelf, bij Ferrari zal er ook veel opluchting zijn. De eerste winst sinds de Amerikaanse GP vorig jaar.”