De Grand Prix van Mexico kende vooral in de beginfase de nodige hectiek, maar het was Lewis Hamilton die zijn hoofd koel hield en zijn tiende zege van het seizoen pakte. Een blik in de internationale sportkaternen levert echter veel aandacht op voor Max Verstappen die ‘gefrustreerd achter het stuur zat’. Hamilton liet juist zien waarom hij ‘de niet te stoppen kracht van de Formule 1’ is.

De race van Verstappen verliep allesbehalve vlekkeloos. ”Max Verstappen ontbrak vooraan vanwege een lekke band door de verhitte beginfase”, aldus La Gazzetta dello Sport. ”De comeback naar de zesde plaats toont de vaardigheden van de Nederlander opnieuw aan. Vettel schoot naar links waardoor Hamilton in een zwaar gevecht met Verstappen terechtkwam. Er is contact tussen de twee en ze maken allebei een excursie door het gras. Waar Hamilton zich nog herstelde, zou de race voor Verstappen alleen maar erger worden”, verwijst de Italiaanse krant naar de touché met Bottas even later in het stadiongedeelte. ”Hij herstelde zich met een furieuze comeback.”

Volgens La Gazzetta toonde Verstappen in de kwalificatie al aan wat voor type racer hij is. ”Verstappen blijft trouw aan het imago van de snelle coureur, maar altijd op de grens van moed en roekeloosheid wat hem op meerdere momenten in het midden van controverses heeft geplaatst. Het levert hem bewonderaars op, maar ook mensen die hem als onvolwassen of arrogant beschouwen en iemand die anderen in gevaar brengt.”

Het Franse L’Équipe ziet vooral aan de rijstijl van Verstappen dat hij gefrustreerd achter het stuur zat na de rommelige beginfase. ”Aan degenen die dachten dat Verstappen wat kalmer is geworden, heeft de Nederlander aangetoond dat nog niet altijd te zijn. Hij zorgt wel altijd voor spektakel. Op zondag vecht hij met beide Mercedessen in de eerste vijf ronden maar het levert hem een lekke band op en hij verloor veel tijd, maar hij keert alsnog terug in de toptien. Bij zijn weg naar voren liet hij enkele gedurfde inhaalacties zien. Het was duidelijk dat hij gefrustreerd achter het stuur zat.”

Foto: Motorsport Images

‘Kenmerken van een Hamilton-overwinning’
Bij ESPN is er veel lof voor Lewis Hamilton, die met zijn zege een grote stap zet richting zijn zesde wereldtitel. ”Hamilton is de niet te stoppen kracht van de Formule 1”, zo luidt de kop. ”Na zijn zege in Mexico arriveert Hamilton in Amerika met zijn zesde wereldtitel binnen handbereik. Er was een moedige strategie nodig om zijn tiende zege te pakken, maar de manier waarop hij reed onderstreept ook waarom hij op het punt staat om meer titels op zijn naam te schrijven dan het hele veld bij elkaar. Wat je ook van Hamilton vindt, het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van hem op dit soort dagen. De race bevatte veel kenmerken van een overwinning van Hamilton. Een beetje wiel-aan-wiel actie met Vettel na de start en met Verstappen door bocht 1 en 2, om daarna over de boordradio zijn zorgen te uiten over de strategie.”

Bij hetzelfde ESPN zien ze ook dat Red Bull niet beloond wordt voor het harde werk. ”Je zou kunnen zeggen dat de Red Bull de snelste auto was in Mexico. Ondanks een lastige race kreeg Verstappen alsnog de Driver of the Day-award van de fans, en het is makkelijk te zien waarom als je kijkt naar de rest van zijn race. De race-winnende stint van Hamilton op harde banden die 47 ronden meegingen werd terecht bejubeld, maar het moet gezegd worden dat Verstappen op diezelfde compound maar liefst 66 ronden reed. En dat terwijl hij veertien plaatsen goedmaakte. De combinatie van opgekropte agressie en schijnbaar onbeperkte snelheid zorgen ervoor dat hij een ongelooflijk opwindende coureur is om naar te kijken, maar als hij op deze manier doorgaat dan zal het zijn grootste zwakte blijven.”

Foto: Motorsport Images