*

Rondje buitenlandse media: ‘Sport gaat zo kapot’ en ‘Vettel moet in de spiegel kijken’

Sjaak Willems

Sjaak Willems

10 juni 2019 12:04

Rondje buitenlandse media: ‘Sport gaat zo kapot’ en ‘Vettel moet in de spiegel kijken’

De meningen gisteravond leken eensgezind in het voordeel van Sebastian Vettel maar in de ochtendkranten sijpelt hier en daar ook de nuance door. De vijf seconden tijdsstraf was streng, het kostte Vettel de race maar het was toch ook een fout van de Duitser die de hele situatie in gang zette?

“Vettel miste zijn rempunt voor de snelle chicane en keerde via het gras terug op de baan zonder ruimte te houden voor zijn rivaal. Als Hamilton niet had ingehouden, waren beiden in de muur beland”, schrijft La Gazetta Dello Sport opvallend mild. “Hij stak de hele baan over op weg naar de binnenmuur. Er zal nog lang discussie zijn maar de beslissing leek niet een schandalige.”

 

Er zullen zeker discussies en controverses zijn, de viervoudig wereldkampioen zei via de radio dat hij geen alternatief had en het Engels niet specifiek belemmerde. Maar de beslissing van de commissarissen leek niet schandalig,

Lees ook: Ferrari geeft zege niet op: team dient intentie tot beroep in tegen straf Vettel

Eigen schuld, dikke bult
“Het was misschien beter als de straf niet was uitgedeeld, dan hadden we het niet gehad over straffen, regels en Vettels kinderachtige reactie hoeven hebben”, schrijft Daily Telegraph’s columnist Luke Slater. “Dan hadden we het kunnen hebben over het herboren Ferrari en een spannende race. Vettel kan wel tekeer gaan tegen vreemde beslissingen maar hij moet in de spiegel kijken. Vorig jaar verloor hij het kampioenschap door in de fout te gaan op beslissende momenten, met deze erbij blijft die eigenschap steeds meer aan hem kleven. Het was zijn eigen schuld, hij heeft sinds augustus vorig jaar niet meer gewonnen en Ferrari zal voorlopig wel even moeten wachten.”

Bij het Duitse Auto Motor und Sport zijn ze meer op de hand van Vettel: Zo wordt de autosport kapot gemaakt, kopt het blad op de site. “Een slechte grap, anders kan ik de beslissing van de stewards niet omschrijven. (…) Elke (oud-) coureur die we hebben gesproken was het met Vettel eens, om veilig terug te keren naar de baan, moest Vettel voor de lijn kiezen die hij koos. Een soortgelijke actie van Hamilton in 2016 in Monaco leverde hem geen straf op. Waarom wordt er niet voor dezelfde benadering gekozen? (…) Dit was de eerste echt spannende race van het jaar en dan wordt de winnaar achter de tafel gekozen. Wegens een kleinigheid, dertig jaar geleden was er niets aan de hand geweest. Er zijn teveel sceptici en advocaten aan het werk in de sport.”

Lees ook: Vettel over de rooie na tijdstraf: ‘Ik ben boos en heb daar het recht op’

Als dit al een penalty waard is…
Het Amerikaanse ESPN haalde de mening aan van racelegende Mario Andretti. “Stewards zijn er voor uiterst gevaarlijke manoeuvres te bestraffen in plaats van fouten in het heetst van de strijd. Wat er vandaag gebeurd is, is onacceptabel voor onze mooie sport.” De sportzender gaat verder in zijn analyse: “Hoe vaak je ook kijkt naar de video van het incident, het is moeilijk vast te stellen wat hij nou anders had moeten doen. Hij moest de controle krijgen over de auto terwijl hij terug het asfalt op kwam. De beslissing maakte het gros van de fans woedend. Als dit een penalty waard is, kunnen we net zo goed stoppen met racen.”