Mercedes is puur op tactiek verslagen, dat is de conclusie van internationale ochtendkranten en racemedia na de zinderende Grand Prix van Amerika. Er is uiteraard ook aandacht voor de spectaculaire comeback van Max Verstappen en zijn gevecht met Lewis Hamilton enkele ronden voor het einde.

“Hamilton heeft in de tweede seizoenshelft altijd een vernietigend antwoord gehad aanvallen van Ferrari. Alles wees er op dat hij zijn vijfde titel eenvoudig zou binnenhalen op het circuit van Austin”, schrijft The Guardian. “Maar door zijn twee stops-strategie, de inhaalrace van Sebastian Vettel na zijn spin en de overwinning van de vintage Kimi Räikkönen is het feest uitgesteld. Want die titel komt natuurlijk gewoon.”

www.sutton-images.com

Pitmuur Mercedes fout
Ook Andrew Benson van de BBC kraakt de keuzes van Mercedes. “Tot ronde 30 kon Hamilton Räikkönen op 17 seconden houden en zat Verstappen buiten zijn pit window. Toen kwam hij in verkeer terecht en gingen zijn banden hard achteruit. Hij had in ronde 32 nog kunnen stoppen om Verstappen voor te blijven. Mercedes liet hem echter doorrijden tot ronde 37, zijn achterstand na de stop bedroeg 12 seconden op de leiding en 10 op Verstappen. Ze wilden te graag tegen het einde van de race op verse banden rijden, ook hebben ze de moeilijkheidsgraad wat betreft inhalen op dit circuit onderschat.”

Het ijzersterke optreden van Max Verstappen is natuurlijk ook opgevallen. “Hij voorkwam dat Hamilton ook maar enigszins aan zijn vijfde titel kon denken. Een uitmuntende prestatie van de Nederlander”, schrijft ESPN. “Hij is in de vorm van zijn leven, zijn verdediging tegen Hamilton was clean en indrukwekkend. Stel je voor wat hij kan doen als hij écht een auto heeft waarmee hij de strijd kan aangaan.”

“Hamilton zag zijn moment drie rondjes voor het einde en zette de aanval in op Verstappen”, aldus The Sun. “Het leek perfect maar het gejuich in de pitbox was te vroeg. Verstappen hield zijn lijn terwijl Hamilton teveel snelheid mee de bocht in nam. Verstappen was sensationeel, gestart als 18e en finishen als 2e.”

www.sutton-images.com

‘Grande Kimi’
De Italiaanse Gazetta Dello Sport is uiteraard in zijn nopjes met de overwinning van Räikkönen. “Hij heeft sinds Australië in 2013 niet meer gewonnen, met nog 4 races voor de Scuderia te gaan brengt deze winst van de geweldige Kim enorme voldoening”, jubelt de roze sportkrant.

Bij La Repubblica is men toch nog licht chagrijnig over de gemiste kans van Vettel. “Hij heeft het eerste matchpoint van Hamilton onschadelijk gemaakt. Maar Vettel komt met gebogen hoofd terug uit Austin, dit was een mogelijkheid om weer eens te winnen om Hamilton nog extra te irriteren.”