De teams krijgen de keuze of ze de rookietest tegen het eind van het jaar in Abu Dhabi afleggen, of al halverwege het seizoen in Silverstone. Vooralsnog kiezen de meeste teams voor de laatste optie.

 

De Young Driver Test werd de afgelopen jaren gekoppeld aan de Grand Prix van Abu Dhabi. Ook dit jaar wil het circuit graag gastheer spelen van de jaarlijkste testsessie voor coureurs met weinig tot geen Formule 1-ervaring. Een week langer in Abu Dhabi blijven, betekent echter dat de teams vijf weken van huis zijn.

 

Als alternatief stelden de teams voor om de rookietest in Silverstone te houden, aansluitend op de Britse Grand Prix. Dat is dichter bij huis en valt in een rustigere periode. Omdat dit voorstel niet unaniem werd aangenomen, is een compromis gesloten. Ieder team kan nu zelf kiezen waar het de talententest aflegt. Alleen Red Bull en Toro Rosso hebben hun voorkeur voor Abu Dhabi uitgesproken.

 

Bandenleverancier Pirelli moet ervoor zorgen dat er op beide locaties voldoende banden beschikbaar zijn. Ook ziet het erop toe dat de banden identiek zijn, zodat het niet uitmaakt voor welke locatie de teams kiezen. Teams mogen hun plannen nog wijzigen, bijvoorbeeld wanneer de testdagen in Silverstone in het water dreigen te vallen.

 

Voor Pirelli betekent dat het de rookietest niet kan gebruiken om nieuwe samenstellingen uit te proberen. “Maar de rookietest had voor ons sowieso weinig waarde”, zegt Pirelli-chef Paul Hembery tegen Autosport. “De teams proberen toch andere onderdelen en afstellingen uit, waardoor het ons niet meer dan een indicatie gaf.”

 

Ook in Mugello zal Pirelli niet experimenteren met de banden, maar gewoon het reguliere rubber ter beschikking stellen.