Als de nieuwe wereldkampioen kan Nico Rosberg zijn tranen maar moeilijk bedwingen. De vreugde is groot, ook omdat het zeker niet makkelijk ging in Abu Dhabi.

Het scenario was vooraf al duidelijk: zelfs als teamgenoot en titelrivaal Lewis Hamilton zou winnen, zou Rosberg genoeg hebben aan een tweede of derde plek. Het werd de tweede plek voor Rosberg, inderdaad achter Hamilton, al werd het zeker in de slotronden nog behoorlijk spannend.

Terwijl Ferrari’s Sebastian Vettel en Red Bulls Max Verstappen dichterbij kwamen, zat Rosberg ogenschijnlijk klem achter Hamilton, die de indruk wekte zijn Mercedes-collega bewust op te houden. Hamilton werd geregeld gevraagd het tempo op te pikken, maar deed dat niet.

Zodoende was het dus ‘geen normale dag op kantoor’, antwoordt Rosberg desgevraagd. “Hell no. Dit was ook zeker niet de leukste race ooit, met in het begin het gevecht met Max en op het eind die jongens die zo snel dichterbij kwamen”, zegt Rosberg, die Verstappen in het begin na een lang duel passeerde.

“Zeker het eind van de race was niet bepaald prettig, maar ik ben heel, heel blij met hoe het is afgelopen”, zegt hij over de race die hij desondanks natuurlijk nooit zal vergeten, nu hij kampioen is. “Ik ben mijn vrouw erg dankbaar en draag deze titel aan haar en mijn dochter op.”

“De rest bedank ik later wel”, zegt de zoon die nu zijn vader – Keke Rosberg, de kampioen van 1982 – heeft geëvenaard: “Daar ben ik natuurlijk erg trots op. Hij is nu onderweg hier naartoe. En ik ga nu naar beneden, dus zet de muziek maar vast aan jongens!”, roept Rosberg naar zijn Mercedes-team.

Formula One World Championship 2016, Round 21, Abu Dhabi Grand Prix, Abu Dhabi, United Arab Emirates, Sunday 27 November 2016 - nd place and new world champion Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG Petronas F1 W07.

Rosberg vierde zijn titel om te beginnen met wat donuts.

Hamilton
Hamilton, die nog door Rosberg wordt gefeliciteerd met ‘een geweldig jaar’, feliciteert Rosberg op zijn beurt eveneens. Verder laat de Engelsman weten dat hij zich ondanks het verliezen van de titelstrijd ‘geweldig’ voelt. “Ik heb er alles aan gedaan deze laatste vier races, meer kan je niet doen.”

“Je kan niet altijd winnen”, weet Hamilton, die dit jaar wel meer races won dan Rosberg, maar de titel dus niet. “Ik had al dit succes met Mercedes niet verwacht toen ik hier kwam, dus ik ben het team zeer dankbaar. Ik ga vanavond ook gewoon lekker het feest mee vieren met het team.”