Het is volgens oud-Formule 1-coureur Nico Rosberg ’tijd voor serieuze veranderingen’ bij Ferrari na opnieuw een opmerkelijke strategie voor Carlos Sainz in de Grand Prix van Frankrijk.

Sainz moest achteraan beginnen vanwege een gridstraf maar baande zich al snel een weg naar voren. Bij zijn eerste pitstop ruilde hij de harde band in voor de mediums, waarna het maar de vraag was of hij daarmee de race kon uitrijden door de hoge baantemperaturen.

Bij die pitstop kreeg Sainz een tijdstraf van vijf seconden voor een unsafe release. Terwijl hij in gevecht zat met Sergio Pérez kreeg de Spanjaard de opdracht van het team om binnen te komen voor een pitstop, een opvallend bericht waar hij geen gehoor aan kon geven. “Niet nu!”, riep Sainz op de boordradio. In ronde 42 van de 53 haalde hij Pérez in en lag hij derde, maar een ronde later werd hij naar binnen gehaald voor die tweede pitstop. Hij zou daardoor als vijfde over de streep komen.

Lees ook: Sainz houdt zich op de vlakte over Ferrari-strategie: ‘Aan de pitmuur hebben ze meer data’

Deze strategie zorgde voor de nodige vraagtekens, ook bij oud-Formule 1-coureur Nico Rosberg. “Ik schudde mijn hoofd”, zegt de wereldkampioen van 2016 bij Sky Sports. “Wat waren ze in godsnaam aan het doen. Ten eerste zat hij midden in een groot gevecht op de baan en keek zijn hele team niet meer, zij berekenden de pitstoptijden. Ze praatten tegen hem, midden in zo’n gevecht. Ik dacht: ‘Wat zijn jullie aan het doen?'”

Vervolgens ligt Carlos derde en had hij daar comfortabel kunnen blijven rijden, de banden hadden het wel tot het einde gered”, denkt Rosberg. “Hij had zelfs de kans om voor de tweede plaats te gaan. Vervolgens halen ze hem naar binnen en maakt hij geen kans om hoger dan de vijfde plaats te eindigen.”

Het is volgens Rosberg ’tijd voor veranderingen, serieuze veranderingen’ bij Ferrari. “Zo’n pitstop maken en niet door blijven rijden tot het einde met die tijdstraf… Het was een verschrikkelijke inschatting. Ik kan het niet uitleggen. Mattia (Binotto, teambaas, red.) moet nu echt een aantal serieuze veranderingen doorvoeren”, oordeelt de Duitser.